Alla behöver tänka på vad omställning kan betyda

Charlotta Ankarlilja är HR-chef på Malmö universitet med ansvar för lokala omställningsmedel. Hon har också personlig erfarenhet av Trygghetsstiftelsens tjänster. –För mig är förändring en möjlighet, även om man naturligtvis kan bli rädd och orolig ett tag, säger hon.

Charlotta Ankarlilja har lång och bred erfarenhet av offentlig sektor. Hon började sin bana som polis på 1990-talet. Hon har varit anställd inom kommun, landsting och på myndighet som chefs- och ledarskapsutvecklare och de senaste åren inom HR.

–Jag har alltid valt att se omställning som en möjlighet. Jag tycker om att se vad som finns bakom knuten och att pröva något nytt, säger hon.

Ett sådant tillfälle yppade sig 2011 när hon jobbade på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Charlottas tjänst försvann vid en omorganisation.

–Jag fick erbjudande om en annan tjänst, men jag hade jobbat där i tio år och kände att det var dags att gå vidare. På så sätt kom jag till Trygghetsstiftelsen i Malmö.

Kund hos Trygghetsstiftelsen

Charlotta fick sig tilldelad en karriärcoach. Hon fick även gå en fördjupad UGL-utbildning.

–Min coach Ann är en underbar människa och vi har fortfarande kontakt i dag. Hon är varm, trygg och tydlig. Det är viktigt eftersom självförtroendet inte är på topp när man just har slutat på ett jobb. Hon sade till mig ”att du kommer att bli HR-chef” och så blev det så småningom, säger Charlotta med ett skratt.

Hennes första jobb inom HR var ett vikariat på Region Skåne.

–Till en början kändes jobbet som HR-ansvarig väldigt långt utanför min komfortzon, men jag fick bra kontakt och feedback från mina medarbetare. Vi kunde jobba med HR på ett strategiskt sätt, vilket jag verkligen gillar. Då kände jag att det här kanske är min grej, säger Charlotta.

I sitt nuvarande jobb som HR-chef har hon återigen kontakt med Trygghetsstiftelsen, eftersom hon är ansvarig för lokala omställningsmedel.

Vad betyder omställning för dig i dag?

–Jag tror att alla behöver tänka på vad omställning kan betyda på en alltmer komplex arbetsmarknad. Även om man har ett jobb just nu sker förändringar i en allt snabbare takt. Om jag generaliserar är vi svenskar lite försiktiga och vill ha trygghet. Kanske behöver det inte vara något negativt att byta jobb då och då?

Frilansjournalist, Carina Järvenhag

Om Charlotta Ankarlilja

Utbildning: Polisutbildning och examen i beteendevetenskap.

Framtiden: För oss som universitet är internationaliseringen en stor fråga. Vi har bland annat satsat lokala omställningsmedel på utbildningar i engelska och svenska.

Råd inför omställning. Jag vet att det kan vara en jobbig upplevelse, men det gäller att se möjligheter. Sådana här processer måste få ta tid och man ska inte forcera fram förändring. Jag tycker att Trygghetsstiftelsen är en jättebra möjlighet