Omvärldspaning corona: Ett förändrat arbetsliv?
Vad händer nu med framtiden? Under pandemin har myndigheter snabbt tvingats anpassa och ställa om sina verksamheter. Många upptäcker såväl utmaningar som fördelar med nya arbetssätt. Vill vi behålla de nya arbetssätten eller vill vi snarast återvända till det gamla – är det ens är möjligt?
Nya Samverket ska stötta innovation inom staten
Ett sätt att bryta barriärer och skapa förutsättningar för samverkan, innovation och nya samhällstjänster. Det är tanken med Samverket som är en ny coworking hubb för offentlig sektor. Från och med december finns fysiska lokaler på två platser, i Stockholm...
Läs mer
”Pandemin har bidragit till ett paradigmskifte”
Susanna Toivanen är professor i sociologi och arbetslivsforskare.Hon menar att pandemin har gett oss ett gyllene tillfälle att ställa om våra beteenden och våra arbetsplatser i en mer hållbar riktning.
Läs mer
Kronofogden går från kontor till mötesplats
På Kronofogden kommer hemarbetet att fortsätta även efter pandemin. Samtidigt som kontorsytan på huvudkontoret i Sundbyberg minskas med 40 procent.
–Vi har börjat kalla kontoret för mötesplats, eftersom vi kommer att arbeta på ett mer flexibelt sätt,...
Läs mer
Flera fördelar med flexibelt arbetsliv
Endast fem procent av medlemmarna i Fackförbundet ST vill återvända till kontoren efter pandemin. Istället vill en stor majoritet ha fortsatt möjlighet att jobba hemifrån.
–Nu sker verkligen ett skifte i arbetslivet och det måste också arbetsgivaren inse,...
Läs mer
Digitalt kan du ha museet i fickan
Nordiska museet har digitalt samlat in över 4 000 vardagsberättelser om livet under corona. Avdelningschef Sven Rentzhog menar att digital tillgänglighet blir viktig även efter pandemin.
–Du kan ha museet i fickan och interagera med oss var du än är,...
Läs mer
Stiltje för regalskeppet Vasa
Coronarestriktioner drabbar museivärlden hårt. För Vasamuseet innebar frånvaron av utländska turister att intäkterna minskade med 85 procent under 2020.
–Vi hamnade i ett tufft ekonomiskt läge och tvingades säga upp personal, säger Jenny Lind, chef för...
Läs mer
Validering viktig nyckel till omställning
Validering kan underlätta kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Om fler har papper på sina kunskaper kan det öka rörligheten på arbetsmarknaden och minska bristen inom vissa yrken. Det säger Therése Ekbäck, projektledare på Nordiskt Valideringsforum.
Läs mer
Hon ser till att arbetsplatsen är säker
Susanne Håkansson tillträdde som huvudskyddsombud vid Högskolan i Borås samtidigt som coronapandemin slog till på allvar i mars förra året.
–Jag ville ha en utmaning när jag tackade ja till jobbet, men den här omfattningen var jag inte beredd på, säger...
Läs mer
Distansarbete definitivt här för att stanna
Hur har de fackliga organisationerna inom den statliga sektorn ställt om under coronakrisen – och hur har deras medlemmar påverkats?
Arbetsmiljö och psykosociala påfrestningar kommer högt upp på agendan för flera fackförbund.
Läs mer
Tullverket tvingades ställa om till distansarbete
Tullverket har ingen större tradition av distansarbete på grund av säkerheten, men när coronapandemin slog till på allvar fick man tänka om.
–Vi har varit ganska rigida vad gäller hemarbete på grund av säkerheten kring skyddsvärda uppgifter i den operativa...
Läs mer
Kris kan göra staten mer attraktiv
Coronakrisen kan göra det mer attraktivt att arbeta inom staten. Det menar Niclas Lamberg, HR-direktör på Trafikverket.
–Staten har ett gyllene tillfälle att kliva fram som en attraktiv arbetsgivare. Vi kan erbjuda trygga anställningar även under en osäker...
Läs mer
Fysiska möten allt viktigare i digital tid
En konsekvens av coronapandemin är att distansarbetet är här för att stanna, men samtidigt blir de mänskliga mötena ännu viktigare. Det menar Åsa Krook, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsgivarverket.
–Kontoren kommer i högre grad användas som...
Läs mer
Finns risker med att rädda allt
Coronakrisen har delvis ställt Sveriges strategi att hantera omställning på huvudet. Regeringen pumpar in stödpaket och satsar bland annat på korttidspermitteringar.
Professor Lars Walter menar att risken är att vi håller fast i företag och branscher,...
Läs mer