Det är i hjärnan det händer!
När jag ringer upp Anna Tebelius Bodin berättar hon att hennes fascination för vad som händer i hjärnan har en grund i att hon inte presterade på topp i skolan.
–Jag hade det inte så lätt för mig med att läsa och skriva. Det blev ett glapp mellan vad jag faktiskt presterade och mina egna förväntningar. Jag insåg att jag behövde en ny strategi och började plugga på allvar. Det ledde mig sedan vidare till mitt stora intresse för biologiska mekanismer i hjärnan, berättar hon.
Det blev både en examen i psykologi vid Lunds universitet och vidare studier i psykologi och neurovetenskap vid Harvard. Sedan dess har hon hållit omkring 1 000 föreläsningar om vad som händer i hjärnan och hur det påverkar oss i vardagslivet och i yrkeslivet.
–Jag brukar säga att allt händer bakom ögonen – inte framför. Vår hjärna påverkar alla våra relationer, vår kommunikation och hur vi reagerar. Hjärnan är 40 000 år och har i ett evolutionärt perspektiv förändrats mycket lite sedan vi levde som jägare och samlare på savannen.
Den här ålderdomliga konstruktionen är på vissa sätt svår att förena med vår digitala tid. Anna Tebelius Bodin beskriver det som att vi befinner oss i en ständig konsumtion med fokus på snabba kickar, till exempel likes i sociala medier. Då frigörs i sin tur dopamin, som är en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan, och ger oss en känsla av välbefinnande.
–Vi är helt beroende av dopamin. Annars skulle vi inte motiveras att göra någonting, inte ens lyfta ett glas vatten trots att vi är törstiga. Problemet med kortsiktiga kickar är att de inte ger tillfredsställelse på lång sikt. Vi ägnar oss åt ständiga distraktioner och gör allt för att undvika obehag. Det leder till att vi gör färre analyser och reflekterar mindre medan vår hjärna faktiskt är gjord för att lösa problem, säger hon.
Något Anna Tebelius Bodin vill att vi ska få en djupare förståelse för hur mekanismerna i hjärnan påverkar oss.
–För mig är självledarskap förmågan att göra medvetna val som vi mår bra av på längre sikt. Hjärnan vill bara överleva för stunden, men om vi ska kunna uppnå våra långsiktiga mål, privat eller professionellt, måste vi hitta strategier för att hantera obehag, problem och rädslor här och nu. Det hoppas jag åhörarna tar med sig från min föreläsning.
På frågan om hon själv lever som hon lär svarar Anna Tebelius Bodin att hon är lika påverkad av sin hjärna som alla andra.
–Men skillnaden är att jag gör medvetna val, även om de ibland fokuserar på snabba belöningar. Det viktigaste är kanske att jag tar pauser, utan att plocka upp mobilen. Just betydelsen av pauser kan man mäta i hjärnan. Det förbättrar kopplingen mellan nervcellerna och gör att hjärnan – och du själv – fungerar bättre!
Carina Järvenhag, frilansjournalist