Så hittar du jobbet

Här får du tips och råd om hur du söker jobb. Vid det här laget har du förmodligen redan tänkt igenom vad du kan och vad du vill. När du kommit så långt ska du söka så brett som möjligt. Tänk inte minst på att använda ditt eget nätverk. Visste du att man brukar uppskatta att 70 procent av alla jobb förmedlas vid sidan av de traditionella kanalerna?

Börja med att göra en plan för hur och när du ska söka jobben. Tänk igenom vilket ditt mål är, hur ska du nå målet och när. Använd Outlook, kalendern i din mobil eller skaffa en kalender på nätet, t ex Google Kalender. Genom att göra en tydlig struktur för dig själv ökar chanserna betydligt för att du ska lyckas.

Exempel och hur och var du kan leta efter jobben:

  • Kolla lediga jobb i platsannonser i dagstidningar, facktidningar och hos Arbetsförmedlingen. Du hittar en rad länktips i menyn till vänster. Låt inte titeln i platsannonsen hindra dig från att söka en tjänst. Läs hela annonsen och se hur din kompetensprofil och personlighet matchar kravprofilen. Tänk på att företagen ofta skapar en drömprofil som få personer kan matcha helt.
  • Lista ett antal företag eller organisationer som du skulle vilja jobba på. Titta på deras webbplatser. De lägger ibland ut jobbannonser själva utan att annonsera på annat håll.
  • Sök upp arbetsplatser du är intresserad av och gör en spontanansökan.
  • Det finns ett antal cv-banker på nätet. Anmäl dig till de cv-banker som är mest relevanta för just dig. Det finns både generella och mer branschspecifika. Använd gärna vår omfattande länklista. Lägg lite extra tid på att tänka igenom vilka nyckelord du ska använda i cv-bankerna. Det förbättrar dina chanser att synas i sökningar.
  • Kontakta rekryteringsfirmor inom den bransch där du vill få ett jobb.
  • Sist men inte minst – använd ditt nätverk. Berätta för dina bekanta att du söker jobb. Använd sociala nättjänster som LinkedIn. Det är mycket möjligt att barnens fotbollstränares kusin letar efter en förmåga med precis din erfarenhet och kompetens. Eller att bordsgrannen på festen jobbar inom ett område som du inte ens visste fanns, men som låter fantastiskt spännande.

Hur tänker en rekryterare?

Carina Ericsson, ansvarig för tjänsten Rekryteringsservice hos Trygghetsstiftelsen, ger en inblick som kan öka dina chanser till ett nytt jobb.

Dokument

Länkar

Mer information

Under rubriken Artiklar i vänsterspalten kan du läsa om några av de kunder som fått stöd av Trygghetsstiftelsen. 

Bra att ha koll på sig själv när man söker jobb

Gunnar tog möjligheten att starta eget.