Stödet från stiftelsen har varit ovärderligt

När Diskrimineringsombudsmannen flyttade till nya lokaler anmäldes Anders som kund hos Trygghetsstiftelsen.

Det fanns en bemannad reception i de lokaler dit myndigheten flyttade och Anders Andrae som jobbade som receptionist blev övertalig. Anders rådgivare på Trygghetsstiftelsen berättade att stiftelsen kan stötta dem som vill starta eget och det väckte genast hans intresse eftersom det var en dröm han hade och som han inte vågat förverkliga. Några år tidigare hade han startat en ideell förening, Skogstur, som anordnar promenader och event för folk med funktionshinder. Handikappföreningar och assistansbolag hör av sig och bokar promenader. Många hade sagt åt honom att det där var något som han borde ta betalt för, men det vågade han inte, det kändes för osäkert. Från början deltog han på stiftelsens seminarier och han träffade en jobbcoach. Utifrån det växte det ganska snart fram att starta eget inte var så dumt och något han kunde ge sig in på. Drömmen kanske kunde bli verklighet. Han fick information om hur det är att starta eget och han gjorde en likviditetsbudget som visade ungefär var han skulle landa efter ett år med utgifter och inkomster. Det såg bra ut.

Det gick som på räls

- När jag bestämde mig så gick det som på räls, säger Anders glatt. Han startade företaget Willut och hjälper bland annat kommuner i stockholmsregionen när de ska göra skogsvägar tillgänglighetsanpassade. Han kan sedan genomföra guidade utflykter till området för att aktivera målgruppen så att fler får upp ögonen för den tillgängliga utflykten. Han får även uppdrag av länsstyrelsen och olika stadsdelar som vill ha hjälp att inventera ett område som är eller ska bli tillgänglighetsanpassat. Företaget fick en rivstart och det han räknat med att tjäna ihop under ett halvår hade han tjänat in redan de första tre månaderna.

- Att det gått så bra beror mycket på mitt arbete inom Skogstur, berättar Anders. Det vi håller på med är ganska unikt, ett ovanligt tänk. Jag har fått mycket publicitet i radio och tidningar. Till exempel så var radioprogrammet Ute i naturen som sänds i P1 med på en av mina aktiviteter i skogen och dokumenterade.

Digital marknadsföring

Han har mest uppdrag under vår, sommar och höst. På vintern är det mindre uppdrag, men det är inte något som oroar Anders det första året. Det har han räknat med och har sparat pengar, dessutom har han fått starta-eget-bidrag av Trygghetsstiftelsen som gör att han klarar sig på mindre intäkter under den första lågsäsongen. Marknadsföringen sker digitalt via en hemsida www.willut.se och via Facebook.

-Det var ovärderligt att få det här stödet av stiftelsen när jag blev uppsagd, säger en mycket nöjd Anders. Stort tack för stiftelsen, det är jättebra att ni finns.

Catharina Eriksen

Frågor & Svar
Vad kan vi hjälpa dig med?
Hjälp