Anders ser fram emot sitt nya jobb

Anders Jeppsson är inne på sin tredje yrkeskarriär och har just skrivit avtal för att påbörja en ny tjänst som grävmaskinist.

Anders kommer att ha uppdrag över hela Skåne, Blekinge och Kronobergs län. Första uppdraget är i Lomma där han ska vara med och gräva för kabelläggningar till vindkraftverk.
Anders skickade in en handfull ansökningar för olika grävmaskinistjobb och ett av företagen ringde upp och bad honom komma på intervju.
-De ringde och ville träffa mig för en intervju i början av veckan, och efter en halvtimmes intervju frågade de om jag kan börja jobba nästa vecka, berättar en väldigt nöjd Anders på klingande skånska.

180-graders svängningar i karriären

-Jag tycker att man kan göra 180-graders svängningar, säger Anders glatt. Jag körde buss på nittiotalet, och när jag fick ryggskott sadlade jag om till it.
Och nu är det dags att sadla om igen. Anders hade jobbat som it-samordnare på Trafikverket i Malmö i åtta år när beskedet kom att de skulle centralisera it-verksamheten till Göteborg. Han valde att inte följa med och blev uppsagd på grund av arbetsbrist och anmäld till Trygghetsstiftelsen.
Uppsägningen kom under en tuff period i Anders liv. En segdragen husaffär kombinerat med en sjukhusvistelse gjorde att han inte hade ork att börja söka ett nytt jobb direkt. Huset de skulle köpa var en gammal gård från 1800-talet och det blev så komplicerat att han och hans fru anlitade advokat.
På Trygghetsstiftelsen fick Anders träffa rådgivare Erik Markenros. Anders förklarade sin situation för Erik som inte stressade på honom att direkt börja söka jobb. Det var en stor lättnad. Anders fick ett andrum som han verkligen kände att han behövde. Det fanns ändå saker han kunde göra för att komma närmare ett nytt jobb. Han fick stöd av en av stiftelsens coacher och la upp en handlingsplan.
-Handlingsplanen visar vad jag har för förutsättningar, vad jag behöver för att nå ett visst mål och vad som behövs för att komma dit, säger Anders. Jag sonderade terrängen och tittade på möjligheter och gjorde ett cv.

Betänketiden gav idéer

Trafikverkets centralisering kom inte som någon överraskning för Anders och han hade hunnit fundera en del på vad han ville göra innan uppsägningen kom. En idé som dykt upp i samband med husköpet var att köra grävmaskin. Anders hade köpt en traktor till huset, och han har alltid varit tekniskt intresserad och inte främmande till att göra nya saker.
När han varit i kontakt med Arbetsförmedlingen hade han fått höra att det skriks efter grävmaskinister. Många grävmaskinister går i pension samtidigt som det behöver grävas mycket för nedläggning av fibernät.
Med Arbetsförmedlingens positiva inställning till grävmaskinistjobbet sökte Anders en grävmaskinsutbildning som Trygghetsstiftelsen var med och bekostade.
-Jag är fruktansvärt nöjd med Erik och stiftelsen, säger Anders, och det ska bli jäkligt roligt att jobba som grävmaskinist.
-Kan inte nog poängtera hur nöjd jag är med stiftelsen. Ett par plustecken efter det också. Svårt att beskriva andrummet jag fick och att jag fick ta den tid man behöver. Det hjälpte mig att andas.
-Erik är en otroligt bra på stötta, enorm empati och förståelse. Långt över vad jag förväntade mig när jag steg in på Trygghetsstiftelsen vintern 2017.
Han ser en ljus framtid framför sig och ser fram emot sin första dag på nya jobbet.

Catharina Eriksen

Frågor & Svar
Vad kan vi hjälpa dig med?
Hjälp