Ju fler koppar kaffe desto bättre

Martina hittade ett spännande jobb genom nätverkande. På stiftelsen fick hon  hjälp att inventera sin färdigheter.

Martina Schneider jobbar som labb manager eller application scientist för SmiLe Incubator. SmiLe Incubator är en inkubator inom life science som hjälper entreprenörer och nystartade företag att utveckla och kommersialisera nya idéer. Där finns tio olika laboratorier och Martina hjälper bland annat till och visar hur instrument och labbutrustning ska användas. Hon är med i utvecklingen av Open lab Skåne, ett projekt med öppna laboratorier för företag som inte tillhör inkubatorn.

Hon jobbade på Lunds universitet som utvecklingsbiolog när hon anmäldes som kund hos Trygghetsstiftelsen för ett och ett halvt år sedan. Då hade hon haft olika forskningstjänster vid Lunds och Köpenhamns universitet under närmare tjugo år. Genom kollegor kände hon till Trygghetsstiftelsen och visste att det var bra att bli anmäld dit som kund.

På Trygghetsstiftelsen i Malmö fick hon träffa en av stiftelsens rådgivare som berättade om det stöd som stiftelsen erbjuder. De kom överens om att hon skulle träffa en coach och så deltog hon på flera av stiftelsens seminarier. Det var bland annat seminarier om hur man skriver cv, vilka olika typer av tjänster det finns inom life science och hur man nätverkar på LinkedIn.

Ett eget varumärke

Hon träffade sin jobbcoach i tio timmar och de började från scratch. Martina byggde upp sitt självförtroende och gjorde en inventering av sina färdigheter.

- Det var väldigt nyttigt, berättar Martina och det tog tid. Jag frågade vänner hur de uppfattade mig och jag fick lära känna mig själv och tänka på vad mina resurser är och hur ska jag gå vidare.

Till slut hade hon en handlingsplan och ett cv. Hon berättar att hon inte tänkt på tidigare på vad hon kan och vad hon vill, hon hade varit så inrutad i sitt tankemönster och inte funderat på sina värderingar och vad hon har att erbjuda en arbetsgivare.

Nätverkande gav resultat

- Jag pratade med min jobbcoach om hur jag skulle hitta ett jobb, vem är det jag egentligen känner och vem skulle jag prata med. Jag gick runt till alla jag kände.

Martina sökte jobb genom olika sajter och deltog på jobbmässor. Hon hade svårt att se en tydlig bild av vilket jobb hon ville ha, men hon vistades mycket i Medicon Village i Lund, en nätverksmiljö för life science.

- Ett mycket trevligt ställe där det fanns konferenser och aktiviteter, och där var jag och byggde kontakter, berättar Martina.

En kollega tipsade om en före detta student som startat ett företag. Hon träffade henne på lunch och det visade sig att Martina själv undervisat henne. Den före detta studenten hade inte resurser att anställa, men hon tipsade om ett jobb inom Medicon Village som inte fanns på annons. Martina sökte och fick jobbet. På Medicon Village Science Parks webbsida möts man av frasen ”ju fler koppar kaffe desto bättre”, och den devisen stämmer bra för Martina. Hon säger att det hade varit svårt och omöjligt för henne att hitta det här jobbet utan kontakter, och lägger hon till, stödet från stiftelsen.

Martinas jobb är mycket varierande, hon ingår i ett team där hon får inblick i affärsvärlden och hur man utvecklar en produkt inom life science. Hon är med och beslutar vilka företag som ska antas till inkubatorn och det handlar om allt från nanomaterial till probiotica och läkemedel för cancer (det bedrivs ingen renodlad forskning i inkubatorn, det handlar alltid om en produkt i slutändan).

-Jättespännande, säger Martina. Jag är så lycklig här och det är helt underbart. Jag har fått möjligheten att hitta det här jobbet tack vare att jag anmäldes som kund hos Trygghetsstiftelsen. Som kund hos stiftelsen fick jag tiden det tar att skapa värdefulla kontakter, bygga mitt självförtroende och träffa andra i samma läge.

Catharina Eriksen

Frågor & Svar
Vad kan vi hjälpa dig med?
Hjälp