Sepideh insipirerar andra

När din arbetsgivare anmält dig till Trygghetsstiftelsen stöttar vi dig på vägen till ett nytt jobb. Lyssna på Sepideh som berättar om det stöd hon fick.

En del av det stöd som stiftelsen ger är seminarier. Det kan till exempel handla om hur man hittar jobb via LinkedIn, hur man förbereder sig för en anställningsintervju eller hur man skriver bra ansökningshandlingar. Stiftelsen ordnar ibland frukostseminarier för att sprida inspiration och Sepideh Levander, en tidigare kund hos Trygghetsstiftelsen, berättade på ett av dessa seminarier om sina erfarenheter av att söka jobb med hjälp av Trygghetsstiftelsen. Sepideh har idag en tillsvidaretjänst på ett företag som hyr ut henne till läkemedelsbolag där hon arbetar som koordinator för kliniska provtagningar.

När hon anmäldes som kund hos stiftelsen hade hon just disputerat inom medicinsk vetenskap och hon var då säker på att hon inte ville fortsätta inom akademin. Hennes plan var att bryta sig loss och söka sig till industrin. Och det fick hon hjälp med av Trygghetsstiftelsen.

Sök inte jobb i pyjamas

På stiftelsen fick Sepideh träffa en coach och hon deltog på många av stiftelsens seminarier. En av de saker hon upprepar är hur hon var klädd när hon sökte jobb. Hennes coach sa åt henne att inte söka jobb i pyjamas. När du är uppklädd känner du dig mer professionell, sa hennes coach.
-Det tog mig en stund att komma på var jag ville vara, säger Sepideh. Stiftelsen hjälpte mig och här i lokalerna hade jag en arbetsplats. Jag sökte jobb, nätverkade, lunchade och träffade min coach här och jag gick på många seminarier, säger Sepideh och ler.
Hon är glad över att hon deltog på alla seminarier och säger att det var ett bra sätt att nätverka. Hon lärde känna andra och fick höra hur de tänkte.
-Många arbetsgivare i det privata tror att vi som kommer från akademin inte har någon erfarenhet. Men vi kan mycket, vi kan till exempel leda projekt och vi kan undervisa.

Kompetensinventering

Sepideh gjorde en målbild och en tidsaxel över var hon ville vara med delmål och hinder fram till slutmålet. Hon gjorde ett nuläge eller en kompetensinventering för att se om hon behövde göra något extra för att nå till jobbet hon ville ha. Där skrev hon in vad hon kan och vad hon är duktig på. Hon skrev in det hon saknade som kurser och arbetslivserfarenhet som hon behöver på vägen dit.
Hennes drömjobb kan ligga där framme om tjugo år. Sepideh vill bli projektledare och chef en dag, och för det behöver hon mer erfarenhet. Hon jobbar med sina delmål och har ett antal roller som är möjliga på vägen.

Ring och sök inte för mycket på annons

Sepideh sökte en del jobb och fick gå på intervjuer. Humöret gick upp och ner. Hon ifrågasatte sig själv och undrade vad som var fel, hon som var så välutbildad. Hon blev både ledsen och arg och fick prestationsångest. Hon ifrågasatte sitt val att inte stanna kvar i akademin, men insåg att hon inte ville vara kvar där.
-Jag listade företag jag ville jobba hos, sedan ringde jag, berättar Sepideh. Jag ringde vd eller ansvarig person för den avdelningen som jag ville jobba för och sa ursäkta att jag stör. Jag ringde inte till personalavdelningen.
Hon fick bra bemötande i samtalen och de flesta var väldigt väldigt trevliga, ibland fick hon mejla sitt cv. Det blev många samtal och hon hade alltid ett manus framför sig. Hon ringde på annonser och till företag som hon själv hittat. Övning ger färdighet och hon rekommenderar att inte börja ringa drömföretaget, öva på de som är ganska viktiga.
I början sökte hon kvantitativt och sökte jobb hon inte ville ha och det märktes. Sedan sökte hon färre jobb, men med mer fokus. Sepideh började söka jobb i september och började arbeta i januari.

Kontakter är a och o

Det jobb hon har idag fick hon genom kontakter. Hon såg jobbet via en annons på LinkedIn och såg samtidigt på LinkedIn att hon hade en gammal bekant som jobbade på företaget som hon kontaktade. Hon gick i god för att Sepideh var en bra person.
-Du måste själv göra jobbet även om du får ett gott ord från en bekant, säger Sepideh. Det är du och din kompetens som spelar in om du får jobbet. Men kolla kontakters kontakter på LinkedIn.

Catharina Eriksen

Frågor & Svar
Vad kan vi hjälpa dig med?
Hjälp