0:53
Du måste godkänna cookies för marknadsföring för att kunna se den här videon.

Jag mår lika bra idag som jag gjorde när jag var 35 år och det är tack vare Trygghetsstiftelsens hjälp till nytt jobb!

Om jag inte hade fått jobbet på Partsrådet så hade jag lutat mig tillbaka och accepterat arbetslösheten. Därefter hade jag gått i pension. Tack vare den hjälp jag har fått hos Trygghetsstiftelsen så är både min ekonomi och mitt välmående mycket bättre än om jag skulle gått hemma och tråkat hela dagarna säger Annika Siegers.

Annika fick jobbet via Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice

När Annika kom till Trygghetsstiftelsen kände hon till oss som omställningsorganisation sedan tidigare. Hon hade en positiv syn till den hjälp vi kunde erbjuda, men Annika hade dock ingen energi till att söka nytt jobb.

-          Om jag ska vara ärlig så var jag inte riktigt sugen på att jobba längre när jag kom till Trygghetsstiftelsen. Jag var drygt 60 år, hade varit sjukskriven och pensionen lockade säger Annika Siegers.

Annika fick en coach som hon träffade två gånger i veckan. Hon beskriver coachen som en person som hållit henne i handen under jobbsökarprocessen. Hon har fått stöttning, vägledning och chansen att flytta fram sin egen position till att våga utmana sig själv. Med hjälp av den uppmuntran Annika fick av coachen skickade hon in sitt cv till rekryteringservice.

-          Vid ett tidigare varsel var jag i kontakt med rekryteringsservice. Det är en fantastisk tjänst och tillgång för mig som arbetssökande. Vid det tillfället var jag på flertalet intervjuer hos arbetsgivare som jag har fått kontakt med via rekryteringsservice. Min erfarenhet är att arbetsgivarna vill tillsätta tjänsten omgående, ja, redan igår. Det kanske inte alltid är en fast anställning, men det är en chans till projektanställning.

Efter att Annika skickade in sitt cv till rekryteringsservice fick hon ett mejl från hennes nuvarande arbetsgivare.

-          Arbetsgivaren var intresserad av att träffa mig. Jag blev lite förvånad då jag var över 60 år och tänkte att det är ingen som vill ha mig.

Arbetsgivaren ser ofta statlig erfarenhet som en stor merit. Möjligheten att kunna börja jobba med kort varsel också ofta uppskattat.

-          Några veckor senare fick jag jobbet som programstöd hos Partsrådet. Jag kunde börja omgående då jag inte hade någon uppsägningstid.

 

Att våga utmana sig själv

Annika berättar om utmaningar hon har stått inför vid intervjuer. Tack vare Trygghetsstiftelsens stöttning har hon vågat att utmana sig själv.

-          Jag har varit sjukskriven en längre tid, hur kommunicerar jag det vid en intervju? Ska jag tala om att jag har varit sjukskriven eller ska jag inte göra det? Jag tyckte att den frågan var svår, jag vill ju såklart ge det bästa intrycket vid en intervju.

Det här var frågor som Annika fick hjälp med av coachen. Annika hade även haft referenser som inte varit schyssta, hon beskriver det själv som att hon behövde hjälp att förstå varför någon beter sig på det sättet. Annika behövde nya referenser och coachen utmanade henne till att kontakta tidigare chefer. 

-          Det är en outtalad regel, ställer man upp som referens så är man också en schysst person. Tack vare coachen vågade jag ta kontakt med tidigare chefer i referenssyfte och fick väldigt bra respons.

 

Vilka har varit dina framgångsfaktorer i jobbsökandet?

-          Min coach som jag hade hos Trygghetsstiftelsen uppmuntrade mig väldigt mycket. Hon hjälpte mig att förstå att åldern inte är något hinder. Tack vare den hjälpen har jag sett till att fokusera på den kunskap och de erfarenheter jag har sedan tidigare. För mig har det varit nyckeln till att lyckas, vilket jag också gjort.

Annika ser sin ålder och tidigare erfarenheter från olika myndigheter som något positivt. I hennes nuvarande arbete värdesätts den erfarenheten och kunskapen mycket.

-          Nu ser jag min ålder som en fördel och jag har inte upplevt något negativt överhuvudtaget sedan jag började här på Partsrådet utan snarare tvärt om. Här är min ålder något positivt, jag har bra erfarenhet i ryggsäcken. Min arbetsglädje har kommit tillbaka. Jag har aldrig mått så bra som jag gör just nu. Eller det är klart att jag har gjort, men inte på många, många år. Jag mår lika bra idag som jag gjorde när jag var 35 år.

 

Hur ser du på framtiden?

-          Jag ser positivt på framtiden. Min chef är extremt positiv till jobbet och till oss anställda. Hon stöttar och supportar oss. En del av den supporten är att jag ska få gå kursen ”Att leda utan att vara chef”. Hon anser att den rollen jag har i teamet är viktig och jag behöver de ledande verktygen för att vara ett stöd för henne, hela gruppen och utåt i organisationen.

 

Vad är det bästa med ditt jobb idag?

-          Jag gillar allt; frågorna vi jobbar med, jättetrevliga arbetskollegor och bra stämning på jobbet. Jag har bra arbetsuppgifter och jag har en bra chef vilket betyder jättemycket. Alla har rätt att säga något på mötena, allas åsikter har ett värde här. Vi är duktiga på att prata, kommunicera och jobba i team.

Annika anser att det är viktigt att utvecklas, gå kurser eller utmana sig på annat sätt. Hon pratar mycket om den digitala tiden vi lever i, för henne är det avgörande att hänga med i digitaliseringen.

-          På partsrådet satsar man, det spelar ingen roll hur gammal man är. Vi pratar mycket om vuxenutveckling, det är lite modernt och nytt också. Bara för att man har kommit ut i arbetslivet kan man inte sluta utvecklas, man måste hela tiden utvecklas och vara med. Framförallt pratar vi på Partsrådet mycket om digitaliseringen, jag kan inte säga att jag är analog och luta mig tillbaka. Om jag skulle säga att jag gör som jag alltid har gjort, då stagnerar jag.

 

 

 

Text: Jessica Seeger