1:48

Skönt att ha flyt

Jag behövde det där lilla fröet för att vidareutbilda mig och någon att bolla tankar med.

När Svevia i Skövde inte vann upphandlingen av vägunderhåll i trakten var det regeln sist in först ut som gällde för den övertaliga personalen. Fredrik Wallin hade arbetat på Svevia med drift och vägunderhåll i två år och var en av två som blev uppsagda på grund av arbetsbrist.
Svevia anmälde Fredrik till Trygghetsstiftelsen och konsulent Eva Olsson från stiftelsens kontor i Göteborg kom till Svevia och berättade vilket stöd stiftelsen kunde erbjuda Fredrik så att han så snabbt som möjligt kunde hitta ett nytt jobb. Han fick träffa en av stiftelsens jobbcoacher som gav honom råd om hur han skulle skriva ett bra cv att skicka till potentiella arbetsgivare.

Tuffa besked

Fredrik hade ont i båda sina händer och i samma veva som han blev varslad träffade han en naprapat som skickade honom vidare för undersökning. Det visade sig att han som målvakt under fotbollstiden brutit båtbenet i båda händerna och att det inte läkt som det skulle. Man trodde när det hände att det rörde sig om stukningar som han tog hand om genom att tejpa hårt och sedan fortsatte han att spela och fånga bollar. Skadorna hade tjugo år senare lett till förslitningsskador och läkarens diagnos var att han inte skulle klara av att gå tillbaka och arbeta med mark- och anläggningsarbete som han gjorde innan han kom till Svevia.
Det blev mycket på en gång, både med händerna och ett varsel. Ingen hade räknat att Svevia skulle mista uppdraget. Det gällde alltså för Fredrik att hitta något annat.

Blev insprirerad till att börja plugga

– Jag pratade med en tjejkompis som läste en tvåårig yrkeshögskola, hon hade läst ett år då och var jättenöjd, berättar Fredrik. Sök, sök för skojs skull, sa hon. Jag sökte och kom in på en tvåårig yh-utbildning i Falköping som logistik- och verksamhetsutvecklare. Det var inte mycket att tveka på, jag är ju sån.
Fredrik tackade ja till platsen och fick visst ekonomiskt stöd av stiftelsen och sin gamla arbetsgivare. Han tog sin examen på sommaren. Då hade han redan börjat söka jobb och i september började han på Eltel i Skövde, en förgrening av gamla Televerket.
I utbildningen ingick projektledning och lean och det har han nytta av på Eltel där han räknar på jobb för installation av fiber. Han sitter en del på kontoret, men är också ute och träffar mycket tekniker och underentreprenörer som gör jobb åt Eltel.
– Stödet från stiftelsen har varit till hjälp, säger Fredrik. Utan det stödet hade jag nog inte valt vägen jag valt. Det blir så när man träffar människor som sår frön. Jag behövde det där lilla fröet för att vidareutbilda mig och någon att bolla tankar med.
– Min framtid ser ljus ut och jag är jättenöjd. Det kunde inte ha blivit bättre, skönt att ha flyt. Att få skriva projektledare i cv:t smäller högt, säger en nöjd Fredrik.

Catharina Eriksen