1:31

Deckarexperten startade eget

Kerstin Bergman är deckarexpert och älskar deckare. Hon driver ett eget företag, CrimeGarden, där hon i rollen som deckarexpert får uppdrag av bibliotek, mässor och festivaler.

Kerstin håller föredrag, agerar moderator och gör intervjuer med deckarförfattare. Hon är även recensent och kulturskribent och skriver regelbundet recensioner av nya deckare för tidningar och tidskrifter.
– Till exempel så intervjuar jag författare på scenen på bokmässan i Göteborg, berättar Kerstin.
Hon sitter som ledamot i deckarakademin och läser nästan alla svenska deckare.

Kerstin är litteraturvetare och docent och hon forskade om deckare i mer än tio år innan hon startade eget. Efter sin disputation vid Lunds universitet fick hon flera tidsbegränsade forskningsprojekt, en tvåårig post doc tjänst, sedan fick hon projektpengar från Riksbanken och därefter en forskartjänst från Vetenskapsrådet. Internationellt betraktas hon som en av de främsta experterna på svenska deckare och hon hade gärna fortsatt att forska men fick tyvärr inte några mer forskningspengar.

Skönt med någon som peppar

Det tog ett tag innan hon bestämde sig för att starta eget och då hade hon sökt många olika typer av tjänster som varken hade med forskning eller litteraturvetenskap att göra. Kerstin betonar att hon är litteraturvetare, inte journalist, inte lärare, inte bibliotekarie och hon älskar deckare.

När forskningspengarna tog slut anmäldes hon som kund hos Trygghetsstiftelsen och hon pratade med sin rådgivare på stiftelsen om att omskola sig, men det var för dålig arbetsmarknad för det hon ville göra och efter ett tags funderande bestämde hon sig för att starta eget och använda sig av sin litteraturkompetens. Hon fick då träffa en av Trygghetsstiftelsens coacher som stöttade henne.
– Det var lite sista utvägen på något sätt, säger hon, jag fick inga jobb och funderade på vad jag var bra på. Något som var värt att testa. Det var fantastiskt bra att få stöd av Trygghetsstiftelsen med en starta-eget-coach som fick mig att tro på mig själv. Det var väldigt skönt med någon som peppade en på det sättet som han gjorde.

Ser positivt på framtiden

Kerstin tycker att hon har hittat en bra nisch. Biblioteken som anlitar henne betonar gärna att hon är docent samtidigt som hon själv säger att hon är lättillgänglig och inte krånglar till det när hon pratar inför publik.
– Det är kul och jag trivs bra med det jag gör.

Catharina Eriksen