Lena startade eget företag

Genom Trygghetsstiftelsen fick Lena Slade ökad kunskap, ekonomiskt stöd och en stor portion mod som ledde till att hon vågade starta eget företag. Lena åtar sig IT-uppdrag och hennes företag ingår i ett paraplybolag för egenföretagande IT-konsulter.

Lena hade jobbat som uppdragscontroller med IT-processer på Trafikverket i Örebro i åtta år när hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Hennes arbetsuppgifter skulle centraliseras till Borlänge och hon tackade nej till erbjudandet att flytta dit.  Hon fick då ett års uppsägningstid utan arbetsplikt.

Efter drygt tio månader började hon en tillsvidareanställning på ett konsultföretag. Det tog ett år och så köptes företaget upp av ett annat företag och Lena blev övertalig. Tack vare efterskyddet i avtalet kunde hon återaktiveras hos Trygghetsstiftelsen.

Svarade på frågor om sig själv

Första omgången Lena fick stöd av stiftelsen träffade hon en rådgivare, andra omgången fick hon även träffa en coach. Hon kände sig helt vilse och började med en kartläggning. Hon visste inte om hon ville jobba med IT längre och kände sig trött på branschen.

- Coachen gav mig ett batteri med frågor som jag skulle svara på och så gjorde vi en analys av det. Jag skulle passa bra att jobba med ekonomi, och jag har alltid gillat siffror, berättar hon. 

Hon tänkte att rollen som ekonomiassistent skulle passa och tittade på utbildningar för det. Men utbildningarna låg fel i tiden, det här var i februari och utbildningarna skulle starta först till hösten. Lena var ivrig och ville komma igång på en gång. Hon hittade en tvådagarskurs om ekonomi för icke-ekonomier som hon anmälde sig till.

- Det gav mig en bra inblick vad ekonomi är, och det handlade om bokföring. Det var jättebra och jag har nytta av kunskapen idag som egen företagare, säger Lena.

Lena hittade ytterligare en ekonomikurs som skulle ge fördjupade kunskaper. Men hon kände när hon väl var på plats att det inte var hennes grej och hoppade av. IT är det hon är duktig på och hon funderade igen på hur hon skulle kunna jobba med det. Några tidigare kollegor i Örebro driver ett paraplybolag för egenföretagande IT-konsulter och de hade redan tidigt stött på henne och frågat om hon ville vara med i deras grupp. På LinkedIn hade hon lagt ut uppgifter om att hon sökte IT-jobb, och hon fick flera samtal tack vare det. Men det var svårt att bli anställd för de typer av uppdrag som hon ville jobba med, kompetensen köptes oftast upp som konsultuppdrag.

Träffade en starta-eget coach

Förfrågningarna från vännerna i Örebro och samtalen hon fick via LinkedIn ledde fram till en idé om att starta eget kunde vara en möjlighet. Trygghetsstiftelsen har konsulter som stöttar i det och Lena fick träffa starta-eget rådgivaren Karin Svensson. Hon deltog på seminariet Eget företag – Försäljning och Marknadsföring och hade personliga träffar med Karin en gång i veckan. De två pratade om hur det skulle fungera och hon fick hjälp att sätta upp en affärsplan och budget. Lena säger att det var en ovärderlig hjälp. I oktober förra året var hon redo och startade sitt företag.

-Jag hamnade tillbaka till IT, och det är ju det jag kan och vill, men på ett annat sätt, säger hon nöjt. Jag vill styra själv vad jag ska använda mina kunskaper till. Jag letar uppdrag och tar kontakter och har anslutit mig till gruppen i Örebro och med mig är vi fem personer. Genom gruppen får jag kontakter till större företag.

- Jag har fått enormt mycket bra stöd från Trygghetsstiftelsen. Skulle aldrig ha vågat ta det här klivet om jag inte fått stödet.  Jag var väldigt orolig från början och kände att jag kan ingenting. Ställs man utanför arbetsmarknaden sjunker självförtroendet.

Catharina Eriksen