Utbildning ledde Ramona till registratorsjobb

Våren 2018 blev Ramona arbetslös. Resan till nya jobbet var lite av en berg- och dalbana, men till slut kom hon i hamn. Ramona uppmanar andra jobbsökare att inte ge upp, utan att försöka se ljusglimtarna i tillvaron under sin jobbsökartid.

Det är en grå, lite disig höstdag. Utanför Danderyds sjukhus kommer en kille haltande med en gipsad fot och en annan åker rullstol. I entrén står Ramona och väntar på mig. Hennes blick är intensiv och handslaget fast.

Vi slår oss ner i ett hörn i en av sjukhusets restauranger där hon tar oss tillbaka till tiden då hon blev uppsagd. 

− Jag och mina kollegor arbetade med banbrytande fototeknik på Naturhistoriska Riksmuseet. På grund av att det inte fanns tillräcklig ekonomi fick jag sluta och då hade jag jobbat där i tio år. Två år innan uppsägningen hade jag fått utmattningsproblem som berodde på både privata och jobbmässiga saker, berättar Ramona.

Hon beskriver hur hon behövde rehab-hjälp och mycket vila, men också hennes envishet och viljestyrka hjälpte henne tillbaka.

Kontakten med Trygghetsstiftelsen guld värd

När Ramona blivit uppsagd blev hon kontaktad av Trygghetsstiftelsen.

−Jag blev uppringd av en rådgivare från Trygghetsstiftelsen. Stödet från rådgivaren var guld värd. Jag fick så bra råd, och jag fick hjälp att skriva cv och personligt brev. Jag behövde verkligen ett jobb, och då frågade de om jag ville satsa på registratorsyrket. Rådgivaren beskrev yrket väl, vilket gav mig en bra bild av jobbet och personalen på Trygghetsstiftelsen fick mig att känna tillit inför framtiden.

Ramona gick en registratorsutbildning under hösten 2018, samtidigt som hon sökte jobb både som biolog och registrator. 

− Det var en bra utbildning. Många av deltagarna jobbade redan som registratorer, men behövde få det på papper. Vi var i olika åldrar och kom från diverse håll i Sverige. Personalen på Trygghetsstiftelsen gjorde hela tiden sitt yttersta för att hjälpa till. Trygghetsstiftelsen fångade helt enkelt upp mig och mina behov, vilket även inkluderade personliga aspekter och anpassningar. Jag minns dem alla med värme.

Ramona anmälde sig till Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice och sökte samtidigt jobb intensivt på eget håll. Hon kollade på olika kommuners hemsidor och på Arbetsförmedlingens annonser - där hon sen fick napp. Ramona fick ett antal nej, men blev också kallad till flera anställningsintervjuer.

− Det var tufft att söka jobb, och tänka tanken att man kanske aldrig får ett jobb. Den där känslan av att inte betyda något är hemsk.

Hon blev erbjuden en tjänst som registrator på Danderyds sjukhus.

−Precis när jag började tappa energi under tiden jag sökte jobb blev jag kallad till anställningsintervju på Danderyds sjukhus. En tid senare satt jag i bilen efter att ha lämnat sonen på ett kalas, när chefen ringde och sa att jag fått jobbet. Då skrek jag rakt ut av ren lycka: ”Jaaa!!!”

Hur är jobbet, vad gör du?
− Registratorjobbet är ett servicejobb. Det gäller att vara noggrann, kunna lagar och regler och ha förmåga att lösa problem… och vara lite detektiv ibland. Man är definitivt en spindel i nätet på arbetsplatsen, alla är beroende av olika dokument för att kunna göra sina jobb. Vi har sekretess, ­och tystnadsplikt och det är även viktigt med säkerhetstänket. Yrket är så mycket mer än att bara lägga in uppgifter i en dator. Och snart kommer jag också att få jobba med webben, internt. Det ska bli jätteroligt.

Vad har du lärt dig under hela den här processen?
− Att man måste hitta "det" som driver en. Om man ger upp och lägger sig platt hjälper det knappast någon. Och det är ingen som kommer kasta jobben efter en. Man måste tro på sig själv…och inte ge upp. 

Text och foto: Birgitta Stolt