Styrelseordförande Gunnar Holmgren säger tack och hej då!

Kunnig, engagerad och omtyckt. Så lyder omdömena om Trygghetsstiftelsens avgående styrelseordförande Gunnar Holmgren. Nu lämnar han detta uppdrag, men ser fram emot att sprida kunskap om statlig förvaltning även i framtiden.

– Jag är enbart tacksam för den här tiden, dels som generaldirektör för Arbetsgivarverket, dels som styrelseordförande för Trygghetsstiftelsen. De här frågorna brinner jag för, så det har varit roliga tre år, trots pandemi och annat, säger Gunnar Holmgren.

Han fyller 65 år i år, men tänker inte lägga hatten på hyllan även om inga formella uppdrag är i sikte nu.

– Att undervisa vore roligt. Jag har jobbat statligt på olika positioner i drygt 30 år så jag tänker att jag kan bidra med kunskap kring statsförvaltningen och dess regelverk. Sedan har jag gjort en mängd utredningar genom åren så det kanske blir lite sådant också. 

En av posterna han har haft var som generaldirektör på FMV, Försvarets Materielverk, åren 2005-2012. Det var andra tongångar då jämfört med nu och försvaret skulle spara. Mycket. Gunnar Holmgrens uppdrag var att skala ner och då kom han också i närkontakt med Trygghetsstiftelsen för första gången.

– De gjorde en fantastisk nytta på många olika sätt. Vi hade inte klarat den omställningen utan deras hjälp och de många medarbetare som fick lämna hade ett bra stöd i ryggen för att komma vidare i sina yrkesliv.

Han konstaterar att statsförvaltningen är i ständig förändring. Politiska beslut påverkar omlokaliseringar, nya myndigheter, sammanslagningar och nedskärningar och att då ha en omställningsorganisation och ett avtal som följer med i utvecklingen är extra viktigt. I detta nu förhandlas just nya avtal i linje med det omställningspaket som har beslutats. Gunnar Holmgren menar att här har Trygghetsstiftelsen en viktig roll i att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet till de nya aktörer som kommer in. För myndigheter och verk ser han en möjlighet att utvecklas ännu mer digitalt och att kompetensutveckla sina medarbetare.

– Då behövs också den rådgivning och coachning som Trygghetsstiftelsen kan ge. Här finns dugliga och engagerade människor och det stödet ska man använda när man kan.

Han är fortfarande tacksam för det stöd FMV fick under hans tid där.

– Så snart man vet att förändringar är på gång - var tidig på bollen. Se över den kompetens som finns och den som kommer att behövas. Ha en nära dialog med de fackliga företrädarna om resurser och de insatser som krävs och ta tidigt kontakt med Trygghetsstiftelsen.

Nu tackar Gunnar Holmgren för sig som styrelseordförande för Trygghetsstiftelsen. Det sista han säger innan samtalet är slut är:

­– Det finns väldigt mycket hjärta i den här organisationen!

Gunilla Mild Nygren, Frilansjournalist