Omställning i skuggan av ett virus

Det nya coronaviruset har svept över världen och många har drabbats hårt. Varslen fortsätter och allt fler förlorar sina jobb. Läget på arbetsmarknaden är allvarligt. Jobbsökandet är kämpigt även i vanliga fall, är det ens möjligt att få jobb nu? Läs vår intervju med Gunilla Ajdert Lundell, jobbcoach på Trygghetsstiftelsen.

- Det finns fortfarande jobb att söka. Vi märker främst av coronapandemin på att antal avbrutna rekryteringar har ökat och att rekryteringar har lagts på is, säger Gunilla Ajdert Lundell, jobbcoach på Trygghetsstiftelsen. Samtidigt uppger en del arbetsgivare att det har blivit färre sökande på de annonser de har ute.

 Gunilla menar att det gäller att vara kreativ i sitt jobbsökande, att inte bara vänta på att rätt jobbannons ska dyka upp. Många lediga tjänster annonseras aldrig ut.

Trots att det känns som att samhället är stängt är det inte så. Det uppstår nya möjligheter och det omsätts jobb kontinuerligt. Coronapandemin märks inte heller av lika tydligt inom statlig verksamhet. 

Som jobbcoach på Trygghetsstiftelsen hjälper och stöttar Gunilla personer som har blivit uppsagda, har valt att inte flytta med vid omlokalisering eller har en tidsbegränsad anställning som löpt ut. Coachningen kan handla om att sätta upp mål för arbetssökandet, vässa presentationen av sin kompetens i ansökningshandlingar och vid intervju, och inte minst att prova olika strategier att söka jobb utanför annonsmarknaden. Allt för att öka chansen att få jobb. 

Gunilla berättar att det kan vara lätt att tro att allt är nattsvart men så är det inte. De senaste veckorna har några av de hon träffat fått jobb inom olika områden. Kommunikation spelar exempelvis en nyckelroll i kristider. 

- Häromdagen fick en av mina kunder jobb som kommunikatör via Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice på en större myndighet i Stockholm. Eftersom allt fler jobb går via Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice så jag rekommenderar alla att lägga in ett eller flera cv:n där, säger Gunilla.

- Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice fungerar väldigt bra, och fler myndigheter borde hitta och använda tjänsten. Den är helt kostnadsfri och man hittar snabbt kompetenta kandidater utan att behöva annonsera, menar Gunilla. 

Sist men inte minst, vad gillar du mest med ditt jobb? 

Att få bidra till att göra skillnad för andra och framförallt när individen upplever att de får ett ännu mer rätt och engagerande jobb än vad de hade tidigare. Det är också härligt att få se när personer genom ökad självinsikt om sig själva och sin kompetens blir stärkta och kan än mer leda sig själva till det som är viktigt för dem, avslutar Gunilla. 

Gunillas 4 bästa jobbsökartips

  •  Utforska och sätt ord på din kompetens i bred bemärkelse så att du kan presentera den attraktivt på olika sätt.
  • En vanlig miss är att använda samma cv till alla ansökningar. För att visa att du är rätt person för jobbet gäller det att skala bort det irrelevanta och framhäva rätt saker. Det behöver inte vara några stora förändringar. Små justeringar i vad man väljer att lyfta fram kan göra väldigt stor skillnad.
  • Uppdatera din profil på LinkedIn. LinkedIn är ett bra sätt att hålla kontakten och bygga upp ditt nätverk. Där kan man enkelt följa företag/organisationer, omvärldsbevaka, inhämta kunskap, söka jobb, hitta personer och själv bli hittad! 
  • Tänk bredare när det gäller ditt nätverkande och ta direktkontakt med intressanta företag/organisationer. Det finns olika sätt, så bolla med din jobbcoach för att hitta den strategi som passar dig bäst.