Cristina, kund hos Stiftelsen

Ge inte upp! Att söka jobb tar tid

Uppmaningen kommer från Cristina Rigato, disputerad från Chalmers och arbetssökande i drygt ett år. Men skam den som ger sig, plötsligt lossnade det och hon fick flera positiva besked – och ett nytt jobb.

Cristina Rigato, som doktorerade inom hörsel för två år sedan, är en aning förundrad över hur och varför det plötsligt lossnade på jobbfronten. Hon hade sökt och sökt, gjort allt som man ska, följt råden från sin coach via Trygghetsstiftelsen och formulerat ett cv enligt konstens alla regler. Men inget hände…

– Jag sökte brett: som konsult, inom läkemedel, dataanalys och medicinsk teknik. Från konsultbolagen var svaret ofta ’din profil är intressant, men just nu har vi inget uppdrag som passar dig’ och många gånger fick jag inget svar alls, berättar hon.

Hon hade räknat med att det skulle ta några månader, men när de hade passerat blev det tufft. Själv kan hon inte peka på något direkt som hon gjorde annorlunda när hon väl fick sin nuvarande tjänst som Service Automation Engineer på CBRE inom Astra Zeneca i Mölndal.

– Det var väl en tillfällighet, kanske lite tur och tajming. Visst hade jag nytta av det stöd jag fick från Trygghetsstiftelsen, men jag kan inte peka på något specifikt som jag tycker gjorde så stor skillnad, säger Cristina Rigato.

Men hon konstaterar att hon via Trygghetsstiftelsen fick motivation av att träffa andra i samma situation och ta del av deras erfarenheter, samt hjälp av coachen att sätta ord på sin kompetens.

– Jag fick också ekonomiskt stöd till vissa kurser som jag inte hade kunnat ta annars, så det var bra. Det svåraste för mig var att nätverka, jag är en social person, men känner mig obekväm att sälja mig själv på det sätt man kanske behöver.

Nu gick det bra ändå, med goda meriter och envishet. Cristina Rigatos provtjänstgöring har precis gått över i en fast tjänst.

– Det tog ett tag att komma vidare, men jag trivs och jobbar med en blandning av teknik och teori, dessutom har jag mycket kundkontakter och det gillar jag. Det kompletterar min utbildning på ett bra sätt.

Cristinas goda råd till dig mellan jobb:

  • Ge inte upp!
  • Fortsätt vara öppen och ta kontakt även när det känns motigt.
  • Hitta den väg som fungerar bäst för dig i jobbsökandet. För mig kändes det bäst att ringa upp en arbetsgivare efter att jag skickat in min ansökan, då kunde jag hänga upp samtalet på något.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist
Emelie Asplund, foto