Vanliga frågor och svar inför studier

Här kan du läsa några av de vanligaste frågorna som Trygghetsstiftelsen får om studier, CSN:s omställningsstudiestöd, yttrande och det kompletterande studiestödet. Kom ihåg att du ansöker om omställningsstudiestödet på CSN.se.

Om du fortfarande inte har fått svar på dina frågor efter att ha läst igenom sidan är du välkommen att kontakta oss. Observera att vi tyvärr inte kan svara på frågor som rör statusen på din ansökan till CSN. Vi hänvisar istället till CSN.se.  

Snabblänkar:  

Vanliga frågor om Trygghetsstiftelsens stöd  

Trygghetsstiftelsen är omställningsorganisationen för det statliga avtalsområdet. Till oss hör de flesta av Sveriges statliga förvaltningsmyndigheter, högskolor och universitet samt ett flertal andra offentliga organ. Vi stöttar både tjänstemän på väg mot nytt jobb och yrkesverksamma som vill studera för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. 

  •  

    Om du vill stärka din kompetens och ställning på arbetsmarknaden genom studier kan du få stöd från Trygghetsstiftelsen på flera sätt: 

    Du kan få vägledning inför studier
    Om du kvalificerar dig kan du få vägledningssamtal inför studier i syfte att hitta relevanta utbildningar. 

    Du kan ansöka om ett yttrande 
    Om du söker omställningsstudiestödet från CSN kan du ansöka om ett yttrande från Trygghetsstiftelsen om att dina studier stärker din ställning på arbetsmarknaden.

    Du kan få kompletterande studiestöd 
    Du som har beviljats omställningsstudiestödet från CSN kan i vissa fall även få finansiellt stöd från Trygghetsstiftelsen genom kompletterande studiestöd.
     
    Du kan ansöka om kortvarigt studiestöd
    Du som vill gå en kortare utbildning på upp till fyra dagar, kan ansöka om kortvarigt studiestöd från Trygghetsstiftelsen.

    Läs mer om respektive stöd för dig som vill studera och vilka villkor som gäller.

    Ansök om Trygghetsstiftelsens stöd genom att logga in och fylla i vårt ansökningsformulär.

    Ska du ansöka om omställningsstudiestöd från CSN? Det gör du på CSN.se. 

    Har du blivit uppsagd eller har en tidsbegränsad anställning inom statlig sektor på minst 24 månader som kommer att upphöra? Då tillhör du "Avtal om omställning" och din arbetsgivare ska anmäla dig till Trygghetsstiftelsen. Läs mer om vilka stöd du kan få då.

  • För att se om din arbetsgivare är ansluten till Trygghetsstiftelsen kan du skriva in din arbetsgivares namn eller organisationsnummer här

    Är din arbetsgivare inte ansluten till Trygghetsstiftelsen kan du ta reda på vilken din omställningsorganisation är via tjänsten hittaomstallningsorg.se (extern länk). 

    Vill du veta vilka andra omställningsorganisationer som finns och vilka sektorer som de representerar? Läs mer här

  • Ja, om din senaste anställning var inom statlig sektor och du uppfyller övriga villkor så kan Trygghetsstiftelsen hjälpa dig med grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Läs mer om vilken hjälp du kan få och vilka villkor vad som gäller.

  • Ja, bland annat genom våra tjänster vägledning inför studier och med ett yttrande till CSN om du har sökt omställningsstudiestöd. Kontakta din rådgivare för att veta mer.  

  • Nej, möjligheten att få stöd från Trygghetsstiftelsen i samband med studier gäller inte dig som sagt upp dig själv.

     

  • När turen har kommit till ditt ärende kommer vi att kontakta dig, antingen för att meddela ett beslut eller för att samla in ytterligare information om det till exempel saknas uppgifter i din ansökan.  

    Gäller ändringarna eller kompletteringarna ett yttrande går det bra att göra en ny ansökan om yttrande via vårt formulär. Vi utgår från den senaste ansökan när det är dags för oss att göra vår bedömning.  

    Om du vill ändra eller komplettera något annat ber vi dig att kontakta oss.

 

Vanliga frågor om omställningsstudiestöd

Det är CSN som ansvarar för administration, handläggning, beslut och utbetalning av omställningsstudiestödet. Vänd dig därför i första hand till CSN när det gäller frågor om stödet.  

  • CSN har två ansökningsfönster per år för att söka omställningsstudiestödet. Dessa öppnar den 1 april och 1 oktober.  CSN hanterar och beviljar ansökningarna efter den ordning de kommer in så var ute i god tid. Du ansöker på CSN:s webbplats.  

  • Det är många villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna få omställningsstudiestöd. Till exempel åldersgränser, hur mycket du har arbetat och tidigare utbildningsnivå. Hos CSN kan du läsa mer om stödet, vilka villkor som gäller och testa ifall du kvalificerar dig för de mest grundläggande kraven 

  • Det finns ingen lista över godkända utbildningar. Bedömningen baseras på individens förutsättningar och arbetsmarknadens behov. Utbildningen du söker ska stärka din ställning på arbetsmarknaden.

  • Nej du behöver inte vara antagen för att söka stödet. Du kan söka till din utbildning parallellt med att du ansöker om omställningsstudiestöd hos CSN och yttrande hos din omställningsorganisation. 

  • CSN uppger att man fortfarande har långa handläggningstider. I dagsläget kan du inte följa din ansökan om det statliga omställningsstudiestödet på CSN:s hemsida. Trygghetsstiftelsen kan inte heller se status på din ansökan.  

  • Väntetiden för att få beslut på sin ansökan är fortfarande lång, så du kan inte räkna med att du kommer att få ditt beslut innan studiestarten. Många behöver vänta flera månader in på terminen innan de får sitt beslut. Fundera därför på om du kan finansiera dina studier på annat sätt. 


Frågor om yttrande till CSN
 

Ett yttrande om att din utbildning stärker din ställning på arbetsmarknaden kan underlätta din ansökningsprocess hos CSN. Tillhör du Trygghetsstiftelsen kan du  ansöka om ett yttrande här.  

  • När du ansöker om omställningsstudiestöd hos CSN kommer de att be din omställningsorganisation om ett utlåtande över din tilltänkta utbildning. Det innebär att vi gör en bedömning av om den utbildning du sökt kommer att stärka dig på arbetsmarknaden utifrån arbetsmarknadens behov. Ett positivt yttrande från oss kan öka dina chanser att bli beviljad omställningsstudiestödet.

  • Du som tillhör Trygghetsstiftelsen kan ansöka om ett yttrande här. Logga in och identifiera dig med BankID för att komma vidare till ansökningsformuläret.

  • Vi gör en bedömning om utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden, antingen genom kompetensutveckling eller karriärväxling. Vi tar hänsyn till dina karriärmål och arbetsmarknadens behov. Bedömningen är individuell och baseras på din nuvarande situation och framtida möjligheter. 

  • Vår rekommendation är att först ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN. Du behöver inte ett yttrande för att kunna söka omställningsstudiestöd. Men om du söker ett yttrande så snart du har bestämt vilken utbildning du vill gå, har du större chans att få ett förhandsbesked om bedömningen från Trygghetsstiftelsen, vilket kan vara en del av beslutsunderlaget för CSN.  När CSN handlägger din ansökan kommer de begära att vi ska yttra oss. Om du inte redan har ansökt om ett yttrande från oss kommer vi kontakta dig via den e-post du uppgivit i din ansökan till CSN. 

  • När du ansöker om ett yttrande till oss säkerställer vi att du uppfyller villkoren och hanterar sedan din förfrågan i turordning.  Om det saknas några uppgifter eller om vi har kompletterande frågor kommer vi att kontakta dig. Du får besked från oss så fort som vi har tagit ett beslut i ditt ärende.  

    När det är dags för CSN att handlägga din ansökan får vi en förfrågan om att lämna ett yttrande. Om vi redan har förberett ett yttrande kan vi besvara CSN:s förfrågan direkt, vilket kan underlätta handläggningsprocessen hos CSN. Därför rekommenderar vi att du som söker omställningsstudiestöd från CSN samtidigt ansöker om ett yttrande från oss. 

  • Om du har en examen på forskarnivå kan Trygghetsstiftelsen göra bedömningen om att den planerade utbildningen tillsammans med din tidigare forskningskompetens möter arbetsmarknadens behov. Det kan även finnas särskilda skäl som gör att vi lämnar ett positivt yttrande. Bedömningen är individuell och baseras på din nuvarande situation och framtida möjligheter.

 

Frågor om vägledning inför studier

Trygghetsstiftelsen erbjuder vägledningssamtal med en studie- och karriärrådgivare för dig som är anställd inom statlig sektor och är intresserad av att studera.

  •  Vägledningssamtalen syftar till att du ska hitta utbildningar som stärker dig och är eftertraktade på arbetsmarknaden. Målet är att du ska få insikt om dina drivkrafter och styrkor samt att identifiera eventuellt behov av kompetensutveckling.  

  • Både du som är anställd och befinner dig mitt i arbetslivet och du som har en anställning som har upphör eller är på väg att upphöra, kan ha rätt till vägledningssamtal.

    Läs mer om vilka villkor som gäller.

 

Frågor om det kompletterande studiestödet

Du som ansöker och beviljas omställningsstudiestöd från CSN kan i vissa fall få ett kompletterande studiestöd från Trygghetsstiftelsen.

  • Det kompletterande studiestödet är ett ekonomiskt stöd som går att sökas av dig som har ansökt och fått ett beviljat omställningsstudiestöd från CSN. Det kompletterande studiestödet är helt kopplat till omställningsstudiestödet och stöden har samma längd och omfattning i tid. Tänk på att lämna din studieförsäkran till CSN när du påbörjat dina studier. Det är först då du kan ansöka om och bli beviljad det kompletterande studiestöd från Trygghetsstiftelsen. 

  • Det påverkar inte hur mycket bidrag du kan få i omställningsstudiestöd. Däremot kan det påverka hur mycket lån du kan få hos CSN. Läs mer om vad som gäller hos CSN.  

  • Kompletterande studiestöd kan beviljas med upp till 80 procent av förlorad  arbetsinkomst upp till ett tak på 5,5 inkomstbasbelopp per år eller med 65 procent av den anställdes minskade arbetsinkomst, upp till ett tak på tolv inkomstbasbelopp per år, när det är mer förmånligt för den anställde. På Mina Sidor kan du använda vår räknesnurra för att få uppskattning på hur mycket just du skulle få i kompletterande studiestöd.  

    Läs mer om det kompletterande studiestödet här och se räkneexempel.  

  • Ja, kortvarigt studiestöd och kompletterande studiestöd är skattepliktigt och pensionsgrundande.   

  • Har du fått ett mail från oss att du kan ha rätt att ansöka om kompletterande studiestöd, men får inget alternativ att ansöka om det när du loggar in på Mina sidor? Kontakta vårt kundcenter så hjälper vi dig. 

    Du når kundcenter på info@tsn.se eller 08-613 14 00 måndag ­till fredag kl. 8.30­–12.00 och kl. 13.00–16.00.

Trygghetsstiftelsen stöttar statligt anställda på väg mot nytt jobb eller studier

Tillbaka till startsidan för studier
Läs mer
Läs mer om Trygghetsstiftelsens stöd
Läs mer
Gå till CSN:s webbplats
Läs mer