Blond man med skägg

Anders fick modet att starta eget

Trygghetsstiftelsen erbjöd möjligheter för honom att förverkliga sin dröm och starta eget som grafiker inom dataspelsvärlden.

Anders Edlund var en av dem som tog uppsägningen från Arbetsförmedlingen med ro. Med funktionshinder och begränsad förmåga att jobba heltid hade det blivit hans vardag att vara den som får gå. Men nu kom vändpunkten. Med stöd från Trygghetsstiftelsen vågade han ta steget till eget företag.

– Det är magiskt att man har tillgång till de här möjligheterna. Det var ett enormt stöd för mig på min väg till eget företag. Ett positivt bemötande och en bekräftelse på att jag kunde bygga vidare på min idé, det gjorde hela skillnaden, säger Anders Edlund.

Det första informationsmötet med Trygghetsstiftelsen beskriver han som att han tog ett djupt andetag och kastade sig utför ett stup. Där och då insåg han att det erbjöds möjligheter till att förverkliga en dröm. Drömmen om att kunna jobba utifrån sin förmåga som grafiker inom dataspelsvärlden.

Det var 2001 och den då 18-åriga Anders kör sin moped på vägen norrut från Sandviken där han bor. En bil, bländad av en mötande bil, kör på honom i hög fart. Han slängs upp på motorhuven, flyger i luften och landar i skogen ett par meter från vägen. Därefter blir inget mer sig likt. Ett krossat ben från knäet ner till vristen och en hjärnskada förändrar hela livet på en sekund.

Rehabiliteringen tog flera år med många turer. 2009 gick han en två­årig YH-utbildning till grafiker inom dataspel. Han fick fina vitsord och kände att han hörde hemma i den världen. Både före och efter utbildningen hade Anders Edlund haft många praktikplatser, men aldrig en fast anställning. Hans skada gör att han inte klarar för hög arbetsbelastning, tjugo timmar i veckan, sedan tar det stopp.

– Det finns mycket osäkerhet och fördomar kring den här typen av skador. Så fort jag nämner hjärnskadan så är det tack och hej då, trots att arbetsgivaren kan få ett högt lönebidrag. Så när jag fick chansen till en tillsvidareanställning på Arbetsförmedlingen var det en självklarhet att ta jobbet som administratör.

Han trivdes bra på Arbetsförmedlingen. Men när han efter fem år blev uppsagd i den stora omställningen så kändes det just bara som en av många gånger då han har fått lämna.

Vändpunkten blev kontakten med Trygghetsstiftelsen. Han vågade formulera sitt mål att starta eget som grafiker och han fick positiva reaktioner från både rådgivaren och jobbcoachen som stärkte honom.

– Jag har en jobbcoach som är specialiserad på att starta eget och som jag fortfarande träffar. Jag hade inte kunnat göra det här på egen hand. Det var mycket som jag inte kunde med affärsplan, budget och sådant. Det blev hårdkörning i allt och var jättebra.

Hans första produkt har redan lanserats på en digital marknadsplats för dataspelsutveckling. Nu är det dags för Anders Edlund att skapa sin egen framtid.

 Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist 

Min erfarenhet

 +

Starta eget-stödet från Trygghetsstiftelsen.

Att jag vågade ta steget och formulera min dröm.

Att som egenföretagare kunna rå över tid och arbete.

-

Att jag inte vågat eller kunnat tidigare.

Avsaknaden av det sociala dagliga arbetslivet.