Anette Stoltz

Söka jobb är ett heltidsjobb

Trots att Anette Stoltz hade en lång och framgångsrik karriär bakom sig och egen erfarenhet som coach var känslan av att bli arbetslös som en chock. Men tappat självförtroende växte igen tack vare stödet från Trygghetsstiftelsen.

– Bara att inse att det finns ett skyddsnät i sådana här situationer var värdefullt, säger Anette Stoltz, som blev uppsagd från sin tjänst som vägledningsstrateg på Arbetsförmedlingen i den stora neddragningen under 2019.

Vägen dit var inte helt spikrak. Hon började jobba direkt efter högstadiet, men läste in gymnasiet och följde upp med en högskoleutbildning till studie- och yrkesvägledare.

– Det formade mitt yrkesliv. Jag har arbetat med karriärvägledning och utveckling av organisationer under hela min karriär, både som egenföretagare och senast som anställd chef i olika kommuner.

När signalerna om nedskärningar inom Arbetsförmedlingen kom trodde Anette Stoltz att det kanske ändå inte skulle drabba henne. Men hon hade fel.

– Jag hade aldrig varit arbetslös tidigare och blev plötsligt utan jobb vid fyllda 61 år. Det gick snabbt att tappa både självförtroende och självkänsla.

Kontakten med Trygghetsstiftelsen gav ny energi. Anette Stoltz tog del av de seminarier och workshoppar som erbjöds och hade regelbundna samtal med sin coach.

– Jag gick in i det med hundra procent och att söka jobb är verkligen ett heltidsjobb.

Självklart fanns dagar när hon tvivlade, inte minst på grund av sin ålder.

– Vid ett tillfälle var det uppenbart att jag blev bortvald på grund av min ålder. Då studsade jag tillbaka lite i mitt driv.

Men så dök jobbet upp som hon ville ha och också fick, men det tog slut redan nio månader senare på grund av ett politiskt beslut. Anette Stoltz kom till Trygghetsstiftelsen för andra gången.

– Då visste jag bättre hur man hanterar situationen tack vare kunskapen jag hade skaffat mig i första vändan. Jag bad också att få komma till samma coach, dels för att vi kände varandra, dels för att jag tyckte att hon var så bra.

En sak hon hade lärt sig var att nyttja sitt nätverk. Med ett mejl till en vän kom hon i kontakt med en privat leverantör till Arbetsförmedlingen. Hon skickade sitt cv och resten är, som man säger, historia.

– Nu är jag kvalitetschef på företaget Enrival och stortrivs. Ibland får jag nypa mig i armen för det känns så bra. Jag hade inte klarat tiden mellan jobb lika bra utan det mentala och ekonomiska stödet från Trygghetsstiftelsen.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist

Christian Andersson, fotograf

Anettes råd till dig som söker nytt jobb sent i karriären:

  • Ta stödet från Trygghetsstiftelsen och nyttja den kunskap som finns där.
  • Använd ditt nätverk och ta personlig kontakt.
  • Att söka jobb är ett heltidsjobb, ha tålamod och ge inte upp.