Glad kvinna i röd blus

Förändringen fick Anna att växa

Hon fick en puff framåt av sin coach och tyckte att det var spännande att kartlägga sig själv och formulera sina drivkrafter.

Med 26 års anställningstid på Arbetsförmedlingen trodde Anna Mahlin att hon satt säkert när beskedet om varsel kom. Men hon blev uppsagd från sin tjänst som controller inom ekonomistyrningsenheten. En chock och ett besked som var svårare att hantera än hon hade trott.

– Till en början blev jag bitter. Jag tyckte de gjorde fel, jag klamrade mig fast och ville inte acceptera förändringen. Jag hade ett års uppsägningstid, men från dag ett efter beskedet kände jag mig inte längre önskvärd på jobbet. Det var tufft.

Hon var med på en av Trygghetsstiftelsens informationsträffar och fick snabbt ett möte med en rådgivare och kontakt med en jobbcoach.

– Det var redan före sommarsemestern och jag ville fortfarande klamra mig fast vid det gamla. Jag hade trivts så bra och ville inte släppa taget och gå vidare.

Mötet med jobbcoachen blev starten på en process som var ny för Anna Mahlin.

– Jobbcoachen var väldigt driven och ärligt talat tyckte jag att hon var lite jobbig. Jag hade inte reflekterat så mycket över vad jag drivs av och vad jag vill göra, men det blev min första hemläxa att fundera över och det kändes svårt.

Efter några möten med jobbcoachen insåg Anna Mahlin att den process som satts igång var precis vad hon behövde. Även den extra puff framåt hon fick av sin jobbcoach.

– Det var ju så spännande att kartlägga sig själv. Att fundera över varför jag har agerat på vissa sätt och varit lite rädd för förändring. Jag kunde formulera att mina drivkrafter är att förklara ekonomi på ett enkelt sätt och att hjälpa andra. Det ville jag fortsätta med.

Tillsammans satte de en tidplan för Annas jobbsökande och hon fick möjlighet att validera sina kunskaper och långa erfarenhet genom en controller­utbildning och att ta ett diplom i ekonomistyrning.

– Jag fick också hjälp att skriva mitt första cv och komma igång att söka jobb.

Och det gick fort. Den andra tjänsten hon sökte var som enhetscontroller på Trafikverket och den fick hon. Tre veckor före coronapandemin som förändrade arbetssituationen för oss alla började Anna Mahlin sin nya tjänst. Hon hann säga hej till sina nya kollegor innan det var hemmakontoret som gällde.

– Det har ändå gått över förväntan. Vi har digital fika tre gånger i veckan där vi pratar mer socialt och att lära sig ett nytt jobb på distans har inte varit några problem. Sett i backspegeln så förstår jag inte varför jag inte har bytt jobb tidigare, förändringen har fått mig att växa.

 Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist

Min erfarenhet

+

Stödet från Trygghetsstiftelsen och att min jobbcoach ställde krav och drev mig framåt även om jag tyckte det var jobbigt.

Möjligheten att validera mina kunskaper.

Att jag inte längre är så rädd för förändring.

-

Det var tufft att bli uppsagd efter så många år och att det var så mycket osäkerhet och motstridig information innan beskedet kom.