Berit en leende kvinna

Stöd från coachen gav kraft

När Berit Lennelöv blev uppsagd 2019 var hon fyllda 59 år. Hon gillade sitt jobb som löneadministratör och hade lång erfarenhet i yrket. Ändå kom tvivlen: Vem vill anställa mig? Kontakten med Trygghetsstiftelsens coach blev en vändpunkt och hon fick kraft att komma framåt.

– Jag har haft lite otur med tajmingen, men har alltid lyckats komma vidare ganska snabbt. Så jag hade mer rutin när det kom till att bli uppsagd än mina kolleger. Tidigare har jag alltid tänkt att det ordnar sig, men nu kände jag mig lite missmodig, trots allt var jag nio år yngre senast jag sökte jobb.

När Trygghetsstiftelsens rådgivare höll en informationsträff föll många bitar på plats.

– Jag visste inte mycket om deras stöd, men kände direkt att det här är ju kanonbra. De erbjöd så många möjligheter till olika utbildningar och stöd på olika sätt. Jag fick kontakt med en jobbcoach och hon gav mig massor av pepp. 

Med stöd från sin coach fick hon till ett bra cv och stöd att söka jobb.  

– Det kändes lite ovant, det hade hänt en del inom området sedan jag sökte jobb senast. Men jag sökte ganska många tjänster och hade hela tiden kontakt med min coach, som peppade och stöttade.

Framåt sommaren 2021 blev hon kallad till intervju för en tjänst och kände att ”det här jobbet ska jag ha”.

– Jag ville verkligen göra ett gott intryck och var riktigt nervös. Intervjun gick bra och jag tänkte att jag nog hade en god chans.

Då kom beskedet att rekryteringen fortsättningsvis skulle hanteras av ett rekryteringsföretag. Berit Lennelöv tänkte att ”nu är det kört”. Men trots att hon började ge upp hoppet, så kom samtalet hon väntat på i början av hösten. Hon fick jobbet som löneadministratör på ett företag inom personlig assistans. Samtidigt fick hon samtal från några andra företag som var intresserade av hennes kompetens. Det stärkte självförtroendet in i det nya jobbet.

– Jag älskar ju siffror och det här är ett litet företag med god stämning, så det känns väldigt bra. Jag stortrivs.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist

Mats Engfors, foto 

Berit Lennelövs goda råd till dig som är 55+ och mellan jobb:

  • Tänk positivt!
  • Du har erfarenhet och kompetens, samt en livserfarenhet som inte går att läsa sig till.
  • Underskatta inte dig själv.
  • Ge inte upp!