Mörkhårig kortklippt kvinna

Bra pepp viktigt för självkänslan

För Elmedina Cederskär, före detta handläggare på Migrationsverket, blev uppsägningen ett momentum: det var dags att sätta sig ner och tänka efter vad hon ville i livet.

– De som faciliterade processen var min rådgivare och min jobbcoach från Trygghetsstiftelsen. Jag drev själv, men visste hela tiden att de fanns där.

Uppsägningstiden var jobbiga fem månader.

– Det tog liksom bara slut och jag hade inte valt det själv. Men jag hade svårt att söka jobb under den perioden, jag var lojal med mina kollegor. Och det var skönt att vara på jobbet bland alla icke-uppsagda trots att jag inte var en av dem.

När Elmedina träffade sin rådgivare och sin jobbcoach föll många bitar på plats. Hon gick seminarieserien och fick stöd att hantera sina känslor och reaktioner på det som hänt. Men kanske viktigast av allt: stöd att komma vidare. Hon kom fram till att hon ville investera i sig själv och bygga på sina kunskaper.

– Min jobbcoach ställde så himla bra frågor. Han sa ’sätt dig och skriv ner vad du vill med din karriär’, det var som en käftsmäll, ett uppvaknande. Han såg vad jag behövde och det var inte hjälp att skriva cv, det var pepp och att hålla modet uppe. Ett sådant stöd är det bästa pillret för ökad självkänsla.

Resultatet blev att hon läste klart sin påbörjade kandidatexamen i psykologi och organisationspsykologi och självkänslan växte än mer. Det ekonomiska stödet från Trygghetsstiftelsen gav trygghet och lugn.

Hon konstaterar att hon dras till att jobba med människor i utsatta situationer, kanske på grund av sin egen bakgrund. I början av 1990-talet kom hon med sin familj från Kosovo och kriget på Balkan.

– Då var det vi som kom. Och 2015 kom en ny flyktingvåg. Jag ville vara en del av det, det var som ett kall. Så jag sökte och fick jobbet på Migrationsverket. Det var helt rätt för mig.

När hon var färdig med sin kandidatexamen blev hon arbetssökande – en ny erfarenhet.

– Allt självförtroende jag byggt upp fick en kraftig törn. Jag hade fått så mycket pepp om att ’du kan bli vad som helst’ och nu föreslog min arbetsförmedlare att jag skulle ta jobb som jag inte alls var intresserad av. Men det var en bra erfarenhet och jag hade samtidigt kontakt med min jobbcoach där jag fick fortsatt stöd.

Efter nio månader fick Elmedina Cederskär anställning på en stiftelse som driver projekt för samhällsnytta. Där är hon projektkoordinator och hjälper dem som står långt från arbetsmarknaden till nya jobb. Nu är hon själv i en coachande roll, något hon uppskattar:

– Jag stortrivs och har stor nytta av min tid på Migrationsverket. Erfarenheten från en myndighet är väldigt användbar här.

Min erfarenhet

PLUS

Stödet från min rådgivare och min jobbcoach. Så mycket pepp och bra reflektioner
som stärkte mig.

Det ekonomiska stödet gav lugn och trygghet.

MINUS

Att bli arbetslös och söka jobb var tufft, men en bra erfarenhet så här i efterhand.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist
Magnus Liam Karlsson, foto