Coachen frågade José om han ville flytta

När myndigheten där José arbetade skulle omlokaliseras fick han träffa en coach på Trygghetsstiftelsen för att få stöd i sina funderingar om sitt beslut om han skulle flytta med till nya orten eller säga upp sig.

- Jag arbetade som jurist på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, MUCF och tänkte stanna där till min pension, berättar José Kimenga. Det fanns inte på min karta att byta jobb, MUCF kändes som den sista stationen fram till min pension.

Det var i augusti 2017, han hade arbetat där i drygt tio år och hunnit fylla 60 år, när regeringen meddelade att hela myndigheten skulle omlokaliseras från Stockholm till Växjö ett och ett halvt år senare.

Ett åttiotal personer arbetar på MUCF som tar fram och sprider kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar.

- Det var ett oväntat beslut, ingen kunde tänka sig att myndigheten skulle flytta säger José. Det är en gammal myndighet som funnits sedan femtiotalet. Beslutet blev en överraskning.

Samtal med coach hos Trygghetsstiftelsen innan uppsägning 

På sommaren året efter omlokaliseringsbeslutet fick José och hans kollegor höra från HR-avdelningen och facket att de kunde få stöd från Trygghetsstiftelsen utan att behöva säga upp sig. José tyckte att det lät intressant och anmälde sitt intresse och fick ta del av det som kallas 1-3 coachande samtal.

Han fick träffa en coach som ställde frågan vad han hade för inställning till att flytta eller inte flytta. Utifrån den frågan pratade de vidare om livscykeln och att allt kan hända i livet.

- Det var bra och gav mig möjlighet att reflektera över vad jag gjort och vad jag kunde göra framåt, berättar José. Jag fastställde att jag inte skulle flytta till Växjö. Nästa steg var att börja prata jobb, och att jag måste hitta ett nytt jobb. Det stressade mig, samtidigt som jag inte skulle välja något som jag ångrar.

Coachsamtalen resulterade i tre beslut:

  1. Inte flytta till Växjö
  2. Koncentrera mig på att söka jobb hos statliga myndigheter
  3. Söka tjänster som jurist, utredare eller i tredje hand som handläggare

Tidigt stöd innan uppsägning

Efter 1-3 coachande samtal hade José ett samtal med sin arbetsgivare och skrev på ett papper, inte en uppsägning, men ett papper som skickades till Trygghetsstiftelsen om att han skulle få ytterligare stöd av stiftelsen, ett så kallat tidigt stöd.

Han fick en ny coach på stiftelsen och viss tjänstledighet för att kunna söka andra jobb.

Han hade ett par tre möten med den nya coachen och de jobbade främst på en uppdatering av hans cv. Utöver det fick han tips och råd kring jobbsökeriet och vilka myndigheter han kunde söka sig till.

- Uppdateringen av mitt cv, det var perfekt, säger José mycket nöjt. Jag hade ett fungerande cv som jag använt tidigare, men med Susanne kom ett nytt inslag i mitt cv. Hon packade ihop det och komprimerade det och gjorde det snyggare. Det blev ett riktigt lyft.

José utnyttjade de digitala utbildningarna som finns på Mina sidor och fick tre diplom. Utbildningarna handlar om GDPR, den nya dataskyddsförordningen på olika nivåer.

I november sa José upp sig från MUCF och i januari började han som handläggare på en stor myndighet, hans tredje val i rangordningen av tjänster. Han hade varit på flera intervjuer som inte lett till några erbjudanden och valde att tacka ja. Men han insåg snabbt att det inte var rätt ställe för honom. Han kom överens med sin arbetsgivare om att han behövde söka sig vidare och slutade efter drygt två månader.

- Det var jobbigt, jag som ville jobba på samma ställe till pension. Jag riskerade att inte göra ett bra jobb, och då var det bra att jag sökte mig vidare.

José kom tillbaka till Trygghetsstiftelsen, tredje gången gillt. Den här gången har han inte någon anställning och kan ansöka om a-kasseförstärkning samtidigt som har återigen träffar sin coach Susanne som ger nya goda råd.

- Det korta jobbet som du varit på skadar inte, sa hon.  Du har bra meriter. Blicka framåt.

José hade fortsatt att söka jobb när han jobbade som handläggare. Han höll modet uppe då han fick gå på flera intervjuer och han kände att han hade både förutsättningar och kvalifikationer för att hitta nytt jobb. Det tog en knapp månad innan han fick ett nytt arbete som jurist på Sida.

Digital utbildning ledde till jobberbjudande

Han sitter på den juridiska avdelningen på Sida och jobbar med dataskyddsfrågor som dataskyddsombud. Han säger att det var tack vare de digitala utbildningarna han gjort via Trygghetsstiftelsen som han fick tjänsten. José är verksjurist och kommer att jobba med det efter ett år som dataskyddsombud.

- Jag kan stanna här till min pension.

José avslutar med att säga att det krävs ett stort arbete för att hitta ett nytt jobb, och man behöver avsätta tid för det. Han är glad över det stöd han fått från Trygghetsstiftelsen.

Catharina Eriksen