Linda Lo Johansson

”Vem är jag utan mitt jobb?”

För Linda Johansson blev uppsägningen en kris. Det var omvälvande och hon kände sig vilsen, ensam och uppgiven. Som HR-specialist och coach ville hon klara situationen själv.

Men stödet från Trygghetsstiftelsen visade sig vara ovärderligt på vägen till nytt jobb.

– I mitt jobb har jag alltid varit på den andra sidan. Det är jag som har haft kontakt med Trygghetsstiftelsen å mina kollegers vägnar, plötsligt var det jag som var där. Det blev dubbelt jobbigt, säger Linda Johansson.

Hon har jobbat inom HR sedan 2009, främst inom universitetsvärlden, med att coacha och stötta chefer. Senast var hon fyra år på Lunds universitet när hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Jag hade tio månaders uppsägningstid, men blev anmäld till Trygghetsstiftelsen direkt. Då var jag inte redo att börja se framåt. Jag tänkte att det här ska jag klara själv och började så småningom söka jobb, men det fungerade inget vidare faktiskt.

Hon var i en kris. Hon hade tyckt om sitt jobb och visste inte riktigt vem hon var utan det. Till sist tog hon kontakt med sin rådgivare på Trygghetsstiftelsen, uppsägningstiden tog slut och det blev skarpt läge.

– Min rådgivare var tydlig, konkret och såg vad som var bra för just mig. Han var lyhörd för mina behov och han överträffade mina förväntningar hela tiden.

Linda Johansson tog också del av de utbildningar som finns tillgängliga i form av workshoppar – både fysiska, när det gick, och digitala, när restriktionerna på grund av pandemin kom.

– Det gav mycket. Dels innehållet, dels att utbyta erfarenheter med andra i samma situation. Att se att det fanns många kompetenta personer i samma situation som jag gav mig styrka och chansen att bygga ett nytt nätverk.

Hon vässade sina ansökningshandlingar med hjälp av sin jobbcoach, en annan viktig person på vägen framåt.

– Ja, hon gav mig mod att utmana mig själv och de hinder jag satt upp. Mitt cv blev så mycket bättre med någon annans blick och det har tagit mig till flera intervjuer.

I backspegeln konstaterar Linda Johansson att tiden mellan jobb gick från att vara en kris till att utveckla henne som person, inte bara att ta henne till ett nytt jobb.

– Vägen var ju inte spikrak. Det stödet jag fick där och då har förändrat många delar av mitt liv och det blev en utvecklingsresa.

I februari 2021 började hon som HR-specialist på en av Region Skånes förvaltningar och trivs väldigt bra.

– Trygghetsstiftelsen lever verkligen upp till sitt namn – de står för trygghet, personligt stöd och de kan verkligen omställning. Deras stöd har gett mig en ny dimension i min yrkesroll.

Gunilla Mild Nygren, Frilansjournalist

Erika Weiland, fotograf