Louise, ung kvinna lutad mot en vägg

”Det är jobbigt, men det går!”

De orden från Trygghetsstiftelsens rådgivare fick Louise Erixon att hitta tillbaka till motivationen att söka jobb trots att det gått trögt under ett långt pandemiår.

Via Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice tog hon chansen på ett vikariat som till sist blev en fast anställning.

Louise Erixon var tidigare kommunikatör och HR-ansvarig på en non-profit-organisation inom ramen för Karolinska Institutet. När den tjänsten upphörde i början av 2020 var planen att hon skulle ta ett halvår ledigt, åka till England och skriva klart sitt bokmanus. Men pandemin satte abrupt stopp för det. I stället blev det en sejour i Skåne hos hennes mamma och ett intensivt jobbsökande.

– Jag var anmäld till Trygghetsstiftelsen redan då och tänkte att jag får göra det bästa av det här. Jag sökte jobb, kom nära så många gånger, men snubblade på målsnöret. Som kommunikatör fanns det få tjänster just då och flera hundra sökande på varje tjänst.

Tillbaka i Stockholm tog hon kontakt med Trygghetsstiftelsen igen. Då var motivationen i botten.

– Mitt jobb är en viktig del av den jag är. Jag ville verkligen jobba, helst statligt, med att bidra till något större för samhället. Men det är inte lätt att komma in, det krävs ofta erfarenhet från den statliga sfären och jag tappade verkligen motivationen där ett tag.

Men vändpunkten kom tack vare samtalen med både rådgivare och jobbcoach.

– Det går inte att låta bli att dras med i det där positiva de utstrålar! Jag blev så peppad och motivationen kom tillbaka – då går det också så mycket lättare att ge sig ut och söka.

Ett tips hon fick var att använda sig av Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice. Via den fick hon kontakt med Arbetsgivarverket för ett vikariat som projektassistent/administratör.

– Först tvekade jag inför att ta ett vikariat och jag är ju kommunikatör. Men jag tyckte att det lät som roliga arbetsuppgifter - jag skulle skaffa mig kunskap, erfarenhet och det var en chans att komma in på ny arbetsplats.

Louise Erixon började sitt vikariat, stortrivdes och upptäckte att det viktiga för henne inte är en titel utan att vara på en arbetsplats som är givande. När den person hon vikarierade för sade upp sig så utlystes tjänsten och Louise sökte.

– Jag fick jobbet och nu har jag varit här ett drygt år. Det har gått så fort, men så är det väl när man har roligt, säger Louise Erixon, nöjd med att vara i en inspirerande miljö, med kunniga kolleger, generösa med sin kunskap som gör att hon lär sig nytt hela tiden.

Goda råd från Louise till dig mellan jobb:

  • Ta tillvara stödet från Trygghetsstiftelsen, deras rådgivare och jobbcoach. Var inte rädd för att tala om hur du känner dig även om du har tappat motivationen. De finns där för att hjälpa till och de gör det bra.
  • Anmäl dig till Rekryteringsservice – det finns ingen nersida bara möjligheter.
  • Våga tänka utanför din egen ram – prova på andra tjänster även om det inte är precis det du hade tänkt dig. Dina styrkor kan användas i flera olika roller.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist

Magnus Liam Karlsson, foto