Det går alltid att börja någonstans och varje lite rörelse leder någon annanstans

Muhamet Sadrijaj är en av de cirka 1 600 anställda som blev uppsagda från Arbetsförmedlingen 2019. Nu har han fått en ny tillsvidareanställning på Folktandvården.

När Arbetsförmedlingen varslade 4 500 personer över hela landet i januari 2019 på grund av minskade ekonomiska anslag innebar det de mest omfattande varslet inom staten på över ett decennium. I första skedet informerades alla kundresurser över hela landet att de skulle förlora sina jobb.

En av dem var Muhamet Sadrijaj som arbetade som kundresurs och digital coach på Arbetsförmedlingen i Landskrona.

–Vi visste att det skulle hända, men inte exakt när och var. Det var en jättetung dag och jag befann mig som i en dimma. Jag trivdes jättebra med jobbet och med mina arbetskamrater, säger han.

Ganska omgående blev han och övriga varslade kallade till ett informationsmöte på Trygghetsstiftelsen. De fick veta mer om stiftelsens tjänster av en rådgivare och Muhamet fick också en egen coach, Kalle.

–Han lärde mig mycket, även om jag kanske också är ”proffs” på att söka jobb. Vi tränade bland annat på intervjusituationen och pratade om dolda jobb och om nätverk, men framför allt peppade Kalle mig att gå vidare.

Muhamet Sadrijaj kom från Kosovo till Sverige 1998. Efter att ha klarat sfi på ett par månader och fått hjälp av Arbetsförmedlingen att skriva ett cv och en intresseanmälan började han själv metodiskt att söka efter arbete

–Då kände jag ingen i Sverige, men jag tog mitt cv och gick in i affärer och verksamheter i en stadsdel i taget. Det tog tre veckor innan jag hittade ett jobb på TetraPak.

Under uppsägningstiden från Arbetsförmedlingen arbetade han kvar på 50 procent och sökte jobb på den andra halvan. I grunden är han tekniker och pratar också fem språk; svenska, tyska, engelska, albanska, serbokroatiska.

–Jag är matematiker och tekniker i grunden, men tycker också om att jobba med människor. Genom Trygghetsstiftelsen fick jag tips om det här jobbet som receptionist med administrativa uppgifter på Folktandvården i Landskrona, berättar Muhamet Sadrijaj.

Han tror att han fick jobbet tack vare goda referenser och en väl genomförd intervju. Den 8 november började han sin nya tillsvidareanställning.

–Jag är jättetacksam mot Trygghetsstiftelsen som har hjälpt mig mycket, säger han.

Hans råd till andra som söker jobb är att våga be om hjälp och att gärna skicka ut spontanansökningar.

–Människan är skapad för att arbeta. Visst kan det vara skönt att vara lite ledig, men jag vill ge mitt bidrag till Sverige. Mitt råd till andra är att inte vara stilla. Det går alltid att börja någonstans och varje lite rörelse leder någon annanstans.

Carina Järvenhag, frilansjournalist