Tiziana, kvinna i svart väst

Coachning med respekt gav nytt jobb

Med få fasta tjänster och långa rekryteringsprocesser är arbetssituationen inom akademin speciell. När forskaren Tiziana Sardiellos tjänst upphörde fann hon förståelse och respekt för sin situation hos Trygghetsstiftelsen.

Nu har hon fått sin första fasta tjänst och känner sig friare än någonsin tidigare.

I slutet av 1990-talet kom hon till Sverige från Italien tillsammans med sin man. De lockades av den svenska samhällsstrukturen med välfärd, öppenhet och transparens. Tiziana Sardiello är disputerad inom sociologi. Hon har arbetat i olika forskningsprojekt och undervisat i flera år som vikarierande lektor, men har aldrig haft en fast tjänst tidigare.

– Från början känns det fritt, men till slut blir man trött på att det inte finns någon trygghet. Men jag brinner för att undervisa och forska.

Hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist i början av 2020, men uppdraget löpte vidare under ett år. Det var i början av pandemin, hennes åldrande föräldrar fanns i Italien och barnen var på väg ut i världen. Det var en turbulent tid, konstaterar Tiziana Sardiello.

– Trots att jag hade ett år kvar på forskningscentret blev jag uppringd av en rådgivare från Trygghetsstiftelsen direkt när jag blev uppsagd. Det samtalet öppnade dörren till något nytt. Jag fick rådet att fundera över vad jag verkligen ville göra, till en början tänkte jag mig något utanför akademin.

Men när året gått och Tiziana Sardiello till sist blev arbetslös fanns ändå hjärtat kvar inom forskning och undervisning.

– Trots allt det jobbiga som hände det året så fanns min rådgivare och jobbcoach där. Jag blev behandlad med respekt och förståelse för den situation jag befann mig i – både som forskare och som person, säger Tiziana Sardiello.

Under våren 2021 sökte hon två tjänster på Linköpings respektive Luleå Tekniska universitet. Hela vägen hade hon kontakt med sin jobbcoach som stöd och bollplank.

– Efter sommaren blev jag kallad till Luleå för att hålla en provföreläsning. Jag tyckte det kändes väldigt bra.

Efter två månader fick hon veta att tjänsten var hennes – en tillsvidareanställning som universitetslektor i sociologi.

– Min första fasta anställning! Det låter konstigt, men den tryggheten ger mig mer frihet. Jag kan planera min karriär och det känns fantastiskt. Nu börjar en ny fas i livet, säger Tiziana Sardiello.

Tiziana Sardiellos råd till dig mellan jobb:

  • Ta vara på tillfället till att tänka efter vad du verkligen vill göra.
  • Behandla din kunskap och erfarenhet som ett stort kapital.
  • Våga utmana dina mentala och geografiska gränser.
  • Ta stödet från en jobbcoach

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist

Magnus Liam Karlsson, foto