en bok och ett plasthjärta

Beredd att ta klivet

När Maria Dahls tidsbegränsade postdok-anställning på Lunds universitet var slut hade hon bestämt sig för att ta klivet in i industrin. Via HR-avdelningen fick hon kontakt med Trygghetsstiftelsen. Stödet därifrån blev avgörande för vägen vidare.

– Det är ett stort kliv att ta efter flera år inom akademin. Man har en ganska liten förståelse för hur arbetslivet utanför universitetet ser ut – hur man söker jobb, olika yrkesroller och lönenivåer. Jag hade förberett mig lite genom universitetets Karriärcentrum, men i skarpt läge krävs mer.

Maria Dahl nappade på Trygghetsstiftelsens erbjudande om att träffa en coach. Hon konstaterar att det gav värdefull hjälp med att förstå var hennes kompetens kunde passa in. Med sin coach diskuterade hon olika tjänster och vad de innebär, hon fick också tips om att använda Linkedin på bästa sätt i jobbsökarprocessen och att skriva ett industrianpassat cv.

– Det finns ett kommunikativt glapp mellan akademins språk och det språk som rekryterare använder, men det fick jag hjälp att överbrygga.

Just när hon var redo att börja söka jobb så kom pandemin och starten var trög. Men då passade hon på att bygga på sin kompetens.

– Jag gick olika kurser som fanns tillgängliga i Trygghetsstiftelsens utbud, bland annat i medical marketing. Jag fick också en utbildning på Läkemedelsakademin bekostad av Trygghetsstiftelsen vilket var väldigt användbart.

Hösten 2020 lossnade det en aning. Hon sökte drygt 40 tjänster, kom på några intervjuer och efter jul fick hon ett positivt besked. Det resulterade i en provanställning som Medical Copywriter, som nu har gått över i en fast tjänst.

– Att jag till slut fick det jobbet är till stor del tack vare de kurser och den coachning jag fick via Trygghetsstiftelsen. Det känns väldigt bra, min nya roll är en utmaning att växa i, säger Maria Dahl, som tidigare forskade om genterapi för att bota blodsjukdomar.

Marias goda råd till dig som vill ta klivet från akademi till industri

  • Ta vara på stödet från Trygghetsstiftelsen – här finns förståelse för den akademiska världen. Det blir en värdefull hjälp till att överbrygga klivet från en värld till en annan.
  • Var beredd på att det tar tid att söka jobb, men ge inte upp.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist