För dig som avslutat en tidsbegränsad anställning som varat i minst 6 år
Jobbsökaraktiviteter och individuellt stöd
Trygghetsstiftelsen stödjer dig i ditt arbete att hitta ett nytt jobb, starta egen verksamhet eller annan sysselsättning.
När din arbetsgivare har skickat en anmälan till Trygghetsstiftelsen om att din tidsbegränsade anställning löper ut kan vi boka tid för ett möte. Då får du träffa en av Trygghetsstiftelsens rådgivare på ett planeringssamtal. Under samtalet identifierar ni tillsammans ditt nuläge med yrkeserfarenhet och utbildningsbakgrund och dina tankar om framtiden. Ni diskuterar hur Trygghetsstiftelsen kan stödja dig på bästa sätt för att öka dina möjligheter på arbetsmarknaden och hitta den snabbaste vägen till ett nytt jobb. Trygghetsstiftelsen erbjuder bland annat jobbsökaraktiviteter, jobbcoachning och vår rekryteringsservice, allt med syfte att stödja ett snabbt återinträde på arbetsmarknaden. Det kan även finnas möjlighet till annat individuellt stöd så som praktik och utbildning.
Ekonomisk förstärkning
När du får nytt jobb
Om du får en ny anställning med lägre lön än vad du hade i den kvalificerande anställningen kan du få inkomstförstärkning i 440 dagar. Inkomstförstärkningen motsvarar 100 procent av mellanskillnaden mellan dessa två löner, dock högst 30 procent av den kvalificerande anställningen.
Frånvarodagar på grund av karensdagar, föräldraledighet och tjänstledighet kan påverka rätten till ersättning i inkomstförstärkningen. Du har dessutom 100 dagar när du kan välja om du vill ha inkomstförstärkning eller a-kasseförstärkning.
Om du blir arbetslös
Du som har a-kassa har rätt att ansöka om 200 dagar med a-kasseförstärkning. Du har dessutom 100 dagar när du kan välja om du vill ansöka om inkomstförstärkning eller a-kasseförstärkning. Har du barn under 18 år när den 301:a ersättningsdagen infaller och om a-kassan beslutar om ytterligare 150 dagar kan du även ansöka om 150 ersättningsdagar genom att skicka in din a-kassas beslut om dagarna till oss.
A-kasseförstärkningen ger dig en utfyllnad ovanpå a-kassan som gör att du kommer upp i en ersättning som motsvarar cirka 80 procent av din fastställda lön dag 1–200 och 70 procent av din fastställda lön dag 201–300, för dig med barn under 18 år eventuellt dag 301–450.
Vi baserar din a-kasseförstärkning på den lägre lönen när vi jämför din fastställda lön hos a-kassan med lönen du kom in på i avtalet.
- A-kassan har ett maxtak på 1 200 kronor per dag de första 100 dagarna och det motsvarar 80 procent av en lön på 33 000 kronor. Du kan därför ansöka om a-kasseförstärkning hos Trygghetsstiftelsen om din fastställda månadsinkomst överstiger 33 000 kronor.
- Dag 101–200 är dagpenningen max 1 000 kronor och du kan ansöka om a-kasseförstärkning om din fastställda månadsinkomst är högre än 27 500 kronor.
- Dag 201–450 kan du ansöka om a-kasseförstärkning om din fastställda månadsinkomst är högre än 31 430 kronor.
Du kan ansöka om a-kasseförstärkning hos Trygghetsstiftelsen så fort du är beviljad a-kassa. A-kasseförstärkning kan beviljas oberoende om du uppbär a-kassa på heltid eller deltid. Tänk på att a-kassetaket förändras under perioden.
RäkneexempelRäkneexempel om du har en fastställd månadslön på 35 000 kronor. |
Villkor för ekonomisk förstärkning
Du har rätt till inkomstförstärkning fram till att du fyller 65 år. Rätten till a-kasseförstärkning gäller till och med månaden innan du fyller 66 år.
Du är skyldig att meddela oss om förändringar som påverkar dina förmåner för att undvika att bli återbetalningsskyldig.
Efterskydd
Efterskydd ger dig rätt att komma tillbaka in i avtalet. Efterskyddet gäller i tolv månader efter din sista arbetsdag hos din statliga arbetsgivare. Det betyder att om du blir uppsagd från ett nytt jobb under den perioden och inte omfattas av ett annat omställningsavtal hos din nya arbetsgivare får du komma tillbaka in i avtalet (gäller för dig som blev uppsagd efter 30 september 2022).
Tjänstledighet
För att du så snabbt som möjligt ska kunna hitta en ny sysselsättning har du rätt att vara tjänstledig, utan löneavdrag under sista månaden av din anställning, för ett planeringssamtal tillsammans med Trygghetsstiftelsen. Du och Trygghetsstiftelsen ska informera din arbetsgivare om planeringen och hålla din arbetsgivare underrättad om förändringar.
Företagshälsovård
Du har rätt till företagshälsovård fram till din sista anställningsdag. Därefter har du rätt att slutföra påbörjade insatser som arbetsgivaren redan har betalat.
Tid i avtalet
För dig som haft en tidsbegränsad anställning är ramtiden för dina förmåner som beskrivs här fyra år från och med dagen efter det att din anställning har löpt ut.
Faktabladet uppdaterat 2024-10