
Stiltje för regalskeppet Vasa
2020 hade Vasamuseet det lägsta antalet besökare för ett kalenderår i museets historia. Det var en minskning med 88 procent jämfört med föregående år. Pandemin gjorde att man hade stängt en stor del av året samtidigt som de utländska turisterna uteblev.
–Vi stängde i mars förra året och öppnade efter sommaren, för att sedan stänga igen i oktober. Vi har valt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att garantera medarbetarnas och besökarnas säkerhet. Det är jättetråkigt eftersom vi är väldigt beroende av våra intäkter. Vi finansieras av entréavgifter och intäkter från vår butik, säger Jenny Lind.
Tack vare ett ekonomiskt krisstöd från regeringen på 114,5 miljoner mildrades det ekonomiska underskottet förra året, men Vasamuseet har sagt upp 20 procent av personalen, exklusive visstidsanställda. Om man ser till hela myndigheten Statens maritima museer och transporthistoriska museer handlar det om 57 personer i Stockholm, Göteborg och Karlskrona.
–Det har varit ett tungt omställningsarbete och många trodde nog att det här aldrig skulle kunna hända. Trygghetsstiftelsen har varit ett fantastiskt stöd i den här processen, och jag är tacksam över att det finns ett sådant förmånligt trygghetsavtal, säger Jenny Lind.
Samtidigt vill hon ge en eloge till alla medarbetare som har kämpat för att snabbt utveckla utbud och programverksamhet i digitala kanaler. Besökare har kunnat möta Vasa digitalt, på Vasamuseets webbplats och i sociala medier.
–Det har funnits en enorm kampvilja för att få ut museet i världen trots nedstängningen. Samma dag som vi stängde drog vi igång en digital livesändning på bland annat tyska, franska och ryska med titeln World Wide Vasa, som spreds över hela världen. Jag är full av beundran över den kompetens som finns här i huset.
Jenny Lind menar att många lärdomar av pandemin kommer att finnas kvar post-corona. Vasamuseet har anpassat såväl programverksamhet som skolprogram till digitala plattformar. 2020 genomfördes nära 200 program för grundskola och gymnasium som nådde över 4 000 deltagare.
–Vi har lärt oss väldigt mycket och kommer att fortsätta med digitala visningar även efteråt. Det är ett sätt att kunna erbjuda besök på lika villkor. Det är också en möjlighet att erbjuda något unikt och speciellt, till exempel öppna upp guldkorn som magasin och andra platser man annars inte får se, säger Jenny Lind.
Samtidigt märker hon att många vill kunna besöka Vasamuseet fysiskt. Det blir en påminnelse om hur viktigt deras verksamhet är.
–I kontakter på sociala medier märker jag en längtan efter att komma hit och besöka museet. Under pandemin har vi också passat på att städa hela museet och skeppet lite extra – det har nog aldrig varit i sådan fin form. Nu är vi redo att välkomna alla besökare!
Carina Järvenhag