Monica Fridolf

Tullverket tvingades ställa om till distansarbete

Tullverket har ingen större tradition av distansarbete på grund av säkerheten, men när coronapandemin slog till på allvar fick man tänka om. –Vi har varit ganska rigida vad gäller hemarbete på grund av säkerheten kring skyddsvärda uppgifter i den operativa verksamheten, säger verksamhetschef Monica Fridolf i Malmö.

Monica Fridolf har en lång och trogen tjänst bakom sig på Tullverket, och i år firade hon 30 år som anställd. Ett firande som även det blev uppskjutet på grund av pandemin. Hon började som tullinspektör och i dag är hon chef för klareringen, som sköter import och export av varor till Sverige.

–Jag arbetade ”på golvet” i Ystad fram till 2004, då Polen kom med i EU. Efter det jobbade jag som specialist och var mycket i Bryssel, sedan blev jag biträdande specialistchef och gick olika chefsutbildningar. De senaste fem åren har jag varit verksamhetschef. Jag har alltid gjort det som jag tycker är roligt, säger hon.

När Tullverket i Malmö flyttade till nybyggda lokaler i stadsdelen Hyllie förra året var Monica Fridolf, en av två flyttgeneraler. Lokalerna för 450 personer är numera helt aktivitetsbaserade. Merparten av de anställda har varken egna rum eller egna skrivbord. Istället varvas öppnare kontorsytor och arbetsplatser med mötesrum.

 Vi gjorde verkligen hemläxan och tog fram flödena för att anpassa lokalerna till vårt arbetssätt. Vi har skapat öar med olika funktioner, som mötesplatser eller tysta rum. Men vi märker att medarbetarna har lite svårt att veta hur de ska bete sig på de olika platserna. Sedan hann vi knappt bo in oss innan pandemin slog till, säger Monica Fridolf.

Hon minns exakt datumet när viruset diskuterades på allvar för första gången. Det var den 12 mars och pandemin kom upp för första gången i hennes ledningsgrupp. Men redan i slutet av januari hade Tullverket tillsatt en arbetsgrupp för hantering av frågorna kring det nya coronaviruset och en nationell stab bildades i februari.

Från mitten av mars arbetade de som kunde på distans, och för dem i yttre tjänst märktes en drastiskt minskad trafik vid gränserna.

–Alla som kunde fick jobba hemifrån och vi har haft många Skype-möten. Det är verkligen tur att det finns så bra uppkoppling i Sverige. Personligen är jag van vid att jobba på distans eftersom mina medarbetare finns i Storlien, Tärnaby och Göteborg, säger Monica Fridolf och tillägger att hon saknar kreativiteten som kunde uppstå på kontoret.

–Det går bra att föredraga saker och att fatta beslut på distans, men det är svårt att vara kreativ. Då behöver man den där interaktionen med andra människor. I dag njuter jag verkligen att komma till kontoret ett par gånger i månaden för att skriva under en del beslut.

Som många andra tror Monica Fridolf att man kommer att prata om ett före och efter coronan inom den statliga sektorn. Hon tror att både flexibilitet och omhändertagande kommer att bli viktigare i framtiden.

–Distansarbetet har satt många saker på sin spets, inte minst när det gäller ledarskapet. En viktig uppgift för oss chefer är att se till att vi har en så säker och trygg arbetsplats som möjligt, både vad gäller data och vad gäller städning och hygien. Vi måste också se till att våra medarbetare mår bra, även på distans.

På frågan om coronakrisen har fått henne att omvärdera sin egen syn på omställning svarar Monica Fridolf att det betyder mycket mer än uppsägningar.

–Omställning handlar om förändring och utveckling. Vi har till exempel använt lokala omställningsmedel ganska sparsamt tidigare, men de kan spela en roll för att rusta medarbetare för framtiden. Vem vet, vi kanske kommer att behöva kurser i att umgås med varandra på nära håll igen, säger hon.

Carina Järvenhag

 

Mer om Tullverket:

  • Har till uppgift att kontrollera in- och utförsel av varor över Sveriges gräns. 
  • Ska även förhindra smuggling, samla in tullskatt och andra avgifter för de varor som förs in från länder utanför EU.
  • Tull har tagits upp i Sverige sedan 1100-talet men myndigheten grundades år 1636.
  • Huvudorter är Stockholm, Göteborg och Malmö, Huvudkontoret finns i Stockholm. Sedan finns också kompetenscenter och gränsbevakningsgrupper på flera orter,
  • Totalt har man cirka 2 200 anställda.