Sasja Sonnesjö

Jag jobbar med det bästa omställningsavtalet

När du söker jobb, sätt på dig styrmanskepsen i din förändringsresa, var redo att ändra kurs.

Fler arbetssökande skulle vara intresserade av att arbeta inom myndigheter, högskolor och universitetet om de kände till vilket bra omställningsavtal som finns i grunden hos dessa arbetsgivare, tror Sasja Sonnesjö rådgivare på Trygghetsstiftelsen.

Jag upplever ibland att arbetssökande kör i samma farled som alla andra säger Sasja . Ofta söks enbart jobb via annons eller via stora bolag där konkurrensen är som tuffast. Tillsammans med din coach kan du hitta andra, nya och mer kreativa sökvägar till en ny sysselsättning menar Sasja. 

Vilka är de vanligaste utmaningar för en person som har blivit uppsagd eller omlokaliserad?
Ofta ser jag att jobbsökaren inte känner sig bekväm med att ”sälja” in sin kompetens och ta kontakt med nya människor. En annan vanlig utmaning är att man inte tycker sig ha ett bra nätverk. Mitt råd är att tidigt acceptera jobbsökarprocessens utmaningar, du behöva gå utanför din bekvämlighetszon. Om du utmanar dig i processen bli du modigare och mer nyfiken på din egen utveckling.

När du är kund hos Trygghetsstiftelsen har du chansen till experthjälp i din omställningsprocess, se till att ta den! Om något håller dig tillbaka. Ta emot hjälp av oss rådgivare och coacher. Erkänn att du behöver hjälp, ensam är inte bäste dräng i jobbsökarsammanhang.

Vad motiverar dig i rollen som rådgivare?
Jag får jobba med det bästa omställningsavtalet som ger mig utrymme och möjlighet att individanpassa supporten, vilket känns bra för mig som rådgivare. Dessutom får jag dela lycka och motgångar hos den arbetssökande. Det är något fint i båda delarna, jag gillar kombinationen av att få vara en stödjande -och en varmt utmanande rådgivare. 

Utifrån din roll som rådgivare ser du några framgångsfaktorer för en person som söker ny tjänst
Till att börja med finns det inte ett tips som fungerar för alla. Men det kan vara smart att söka sig till en arbetsgivare som är i konkurrens med din senaste arbetsgivare. Sen brottas vi i Sverige fortfarande med jantelagen. Plocka fram din inre ”Zlatan” för en stund. Tro på dig själv, kasta ut  jantelagen genom ditt fönster.

Vad betyder omställning för dig?
Jag får erkänna att jag tappat perspektivet på ordet omställning. Det är lätta att bli hemmablind efter mina år i branschen. För mig handlar omställning i arbetssammanhang om förändring från ett läge till ett nytt läge. Det kan vara en kul förändring med flyt, men det kan också vara en osannolik uppförsbacke som kräver både druvsocker och skavsår. I slutänden tycker oftast en person i omställning att det är värt utmaningen. Det handlar om att komma till insikt om sin arbetsvilja och agera, inte tappa fokus och få landa i belöningen att få komma till sin rätt på ett nytt sätt.