Caroline Eriksson är Trygghetsstiftelsens första vägledare

Från författare till Trygghetsstiftelsens första vägledare

När författaren Caroline Eriksson ville skaffa sig en kompetensuppgradering föll valet på att utbilda sig till studie- och karriärvägledare. Som Trygghetsstiftelsens första vägledare guidar hon personer som vill göra samma resa och studera mitt i arbetslivet. ”I den samhällsutveckling vi har idag är det naturligt att människor behöver uppgradera sina kompetenser. Här har vägledning en jätteroll att fylla.”

När överenskommelsen om grundläggande omställnings- och kompetensstöd (GOK) trädde i kraft i oktober 2022 fick Trygghetsstiftelsen, som hjälper och stöttar statligt anställda på väg mot nytt jobb, inte bara en helt ny kundgrupp utan även ett bredare uppdrag.  

Det nya uppdraget innebär bland annat att erbjuda anställda inom statliga sektor stöd och vägledning om de vill karriärväxla eller på annat sätt öka sin kompetens och ställning på arbetsmarknaden genom studier.  

Just karriärväxling är något som Caroline personligen hunnit med, inte bara en utan två gånger. Sitt första jobb hade hon inom HR-branschen som personalvetare. 

– Men drömmen om att bli författare pockade ständigt på.  

Hon fick sitt första manus antaget när hon var 36 år och kunde så småningom försörja sig helt som författare. Spola framåt några år och några böcker senare. Pressen av att ständigt leverera och att vara kreativ på beställning gjorde att Caroline återigen började fundera på att byta bana. 

– Jag såg ingen framtid i bokbranschen och det var flera faktorer som gjorde att jag kände att jag stod och stampade på samma ställe. Det ledde till att jag ställde mig frågan ”Vad ska jag göra nu?”

Att gå tillbaka till sitt tidigare yrke såg hon inte som ett alternativ. Det hade hunnit gå nästan tio år sedan hon debuterade som författare och mycket av kunskapen hon haft när hon arbetade med HR kändes daterad.  

– Det var så tydligt att jag behövde en uppgradering. Att jag först behövde fylla på med någonting för att jag skulle ha något nytt att erbjuda.  

Hon hade alltid intresserat sig för människor och livsöden och när det gick upp för henne att man som studie- och yrkesvägledare även kunde arbeta med vägledning av vuxna och inte bara barn, då var beslutet enkelt. Tryggheten i att ha ett yrke med goda chanser till jobb vägde också in.  

– Skulle jag sätta mig i skolbänken igen så var det viktigt för mig att det skulle mynna ut i något konkret med goda framtidsutsikter. 

När hon i augusti 2023 tillträdde sin tjänst som Trygghetsstiftelsens första studie- och yrkesvägledare var cirkeln sluten. I sitt arbete möter hon kunder som befinner sig i yrkeslivet och funderar på att börja studera igen men kanske inte riktigt vet vad eller hur.  

– Alla våra kunder är unika men gemensamt är att många utrycker att de vill arbeta med något meningsfullt. Man vill bidra till en bättre värld och upplever att man behöver en nystart. 

Att just identifiera skärningspunkten mellan en persons styrka och egna drivkrafter med efterfrågan på arbetsmarknaden kallar Caroline Eriksson för ”vägledandets magi.” 

– Min roll som vägledare är att genom samtalet lotsa kunden till nya insikter. Både om sig själv, men även kring omvärlden, olika yrken, utbildningar och deras framtidsutsikter. Målet är ju att kunden ska kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt.  

Och hur ser hon på vägledningens roll för Trygghetsstiftelsens uppdrag i framtiden? 

– I den samhällsutveckling och arbetsmarknad som vi har idag, när vi lever och förväntas att arbeta allt längre, samtidigt som digitaliseringen och utvecklingen sker i en rasande fart är det ganska självklart att vi inte kommer att kunna arbeta med samma sak ett helt arbetsliv. Det kommer vara naturligt att man uppgraderar sig med jämna mellanrum. I det så har ju vägledningen en jätteroll att spela.  

Läs mer om våra stöd för dig som vill studera