
Coachen blev en brygga till nytt jobb
Med en examen i molekylärbiologi från Turkiet i bagaget reste hon för att fortsätta forska på ett läkemedelsföretag i Tyskland. Engagerad i sin forskning skickade hon ett mejl på vinst och förlust till Nobelpristagaren Paul Greengard vid Rockefeller University i New York om hon kunde få bli en del av hans team. Han var känd som en stark supporter av kvinnor inom vetenskap och forskning, och ja, Yildiz Kelahmetoglu fick en plats i forskarteamet. Hon stannade i New York i två år.
– Nu förstår jag inte att jag faktiskt skickade det där mejlet. Det är en sådan sak jag kommer att berätta för mina barnbarn!
Tiden hos professor Greengard öppnade dörrar. När hon sökte doktorandtjänster ville hon tillbaka till Europa och fick en tjänst på Karolinska Institutet där hon också disputerade.
– Under min tid på KI var jag aktiv i studentkåren, redaktör för vår tidning och arrangerade olika event. Jag visste att jag ville ut i industrin. Men jag hade ingen aning om vart jag skulle ta vägen. Vad skulle passa mig därute?
Via en kollega fick hon tips om Trygghetsstiftelsen och såg till att bli anmäld dit. Hon träffade en rådgivare och fick rådet att träffa en coach. Det blev en vändpunkt.
– Han hade kunskap om både akademin och industrin. Han blev som en brygga till en annan värld. Han hjälpte mig förstå hur den fungerade och var min kompetens skulle kunna passa in.
Yildiz deltog i webbinarier om att skriva cv, aktivera Linkedin och intervjuträning. Hon gick också en kurs i svenska samtidigt som hon sökte jobb.
– Jag fick mitt jobb som Medical Science Liason i april och började i maj. Det är en kommunikativ tjänst med vetenskaplig rådgivning, träning och mycket presentationer. Det passar mig bra att vara en länk mellan klinisk personal, patientorganisationer och läkemedelsindustrin för att förklara och sprida kunskap om den forskning som sker.
Hon är glad och tacksam över stödet från Trygghetsstiftelsen.
– Stödet från min rådgivare och coach var helt avgörande för att nå mitt mål, säger Yildiz Kelahmetoglu.
Yildiz goda råd till dig som vill gå från akademi till industri:
- Identifiera dina styrkor.
- Gör en lista på vad du gillar att göra och vad du klarar dig utan. Det hjälper dig att förstå vilka roller som skulle passa just dig.
- Titta inte bara på titlar utan på vad jobbet faktiskt innebär.
- Var nyfiken och utåtriktad även under din tid inom akademin – fundera redan då på vad du skulle vilja göra.
- Nätverka och var öppen med vad du vill och söker.
Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist