Niclas Linqvist, coach på stiftelensen

Bredda synen på din kompetens

När jag ser att det tänds ett ljus i ögonen, då ryser jag! Det säger Niclas Lindqvist, en av de coacher som arbetar för Trygghetsstiftelsen, framför allt med kunder från akademin. Det är alltid en utmaning att hamna mellan jobb, men med rätt stöd så går det lättare.

– Oavsett om du kommer från en doktorandtjänst eller vilket annat jobb som helst och vill vidare i yrkeslivet, så är starten alltid att kompetensinventera. Vilka formella meriter finns, vilka erfarenheter, personliga egenskaper och drivkrafter finns?

Niclas Lindqvist konstaterar att som coach gäller det att lyssna, även mellan raderna. Som kanske nyligen disputerad är man expert inom ett ofta smalt område och ser inte alltid bredden i sitt kunnande.

– Det gäller också att lyssna med respekt, många har fått sina törnar och ser kanske inte vägen framåt utanför akademin, som är en speciell värld. Jag försöker få dem att se sin kompetens på ett nytt sätt och att värdera det de kan. Utifrån det kan de bygga sitt cv.

Niclas Lindqvist tycker att ett bra cv ska tala om vad man kan bli och inte vad man är i dag.

– Utmana dig själv och läsaren. Detsamma gäller din Linkedinprofil. Men var balanserad i hur du uttrycker dig. Spara en aning på superlativerna och var konkret, det ger fler träffar.

När cv och Linkedinprofil är klara är det dags att blicka utåt: Vilka roller finns i näringslivet som skulle passa? Och det är nu ljuset brukar tändas i ögonen på en akademiker som, kanske för första gången, ser en väg vidare.

– Ja, det uppenbarar sig helt nya möjligheter när man tittar på kompetenser i stället för titlar. Jobben finns därute och alla får jobb, även om det kan ta olika lång tid.

Och behövs mer kunskap inom ett visst område så finns fina möjligheter att bygga på sin kompetens via Trygghetsstiftelsen.

– Ta vara på den chansen, det ger så många fler möjligheter, uppmanar Niclas Lindqvist.

 

Niclas Lindqvists bästa råd till dig som vill gå från akademi till industri:

  • Se på dina kompetenser på ett nytt sätt med hjälp av en coach.
  • Uppgradera din kunskap om det krävs för att nå ditt mål.
  • Bygg ett cv utifrån vad du kan bli.
  • Skriv en konkurrenskraftig och balanserad Linkedinprofil.
  • Titta inte på titlar – sök efter dina kompetenser.
  • Begränsa ditt jobbsökande till två, tre dagar i veckan, ägna övrig tid till sådant du mår bra av och till att nätverka.
  • Ta vara på stödet från Trygghetsstiftelsen och deras utbud av kompetensutveckling och coachning.

Gunilla Mild Nygren, frilansjournalist