Marlene Boman framför skylt där det står kriminalvården härnösand

Marlene fick nytt jobb i Frivården: “Det bästa är att man får göra skillnad för individerna”

När anställningen hos Skogsstyrelsen tog slut behövde Marlene Boman, 57, söka jobb på nytt. Hon fick stöd i sin omställningsresa från Trygghetsstiftelsen. “Särskilt coachen och de digitala kurserna har varit helt ovärderliga.”

Utbildning har gått som en röd tråd genom Marlenes yrkesliv. Hon har arbetat som lärare på högstadiet, med vuxenutbildning i olika former på folkhögskola och med arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen.  

En annan tydlig trend har varit intresset för, och kontakten med, individer som i olika utsträckning kanske befinner sig i extra behov av stöd eller insatser från samhället.  Exempelvis på Skogsstyrelsen. Där var hon nationell samordnare för utbildning inom regeringsuppdraget Naturnära jobb med syftet att få ut nyanlända och långtidsarbetslösa i jobb. Ett arbete hon trivdes med, mycket tack vare resultatet för deltagarna som enligt Marlene ofta gick ur projektet med både ett stärkt egenvärde och med en starkare ställning på arbetsmarknaden. 

Men när uppdraget på Skogsstyrelsen avslutades tvingades myndigheten säga upp ett antal tjänster och Marlene stod själv utan jobb. Det var då hon kom i kontakt med Trygghetsstiftelsen.  

–  Jag har faktiskt varit inskriven på Trygghetsstiftelsen en gång förut, 2019 när Arbetsförmedlingen omorganiserade. Så denna gång var jag medveten om vilket fantastiskt stöd och hjälp som fanns att få. Därför kände jag mig också väldigt driven att förfoga över jobbsökarprocessen på bästa sätt när det stod klart för mig att uppdraget inte skulle förlängas.  

"Coachen blev jätteviktig för mig"

Hos Trygghetsstiftelsen fick Marlene bland annat en coach som hjälpte henne att “inventera mina kompetenser, flytta fokus framåt och tänka nytt kring både potentiella tjänster, arbetsplatser och branscher.”  

– Jag tror att man lätt kan snäva in sig och bli lite enkelspårig.  Coachen blev jätteviktig för mig. Hon både bekräftade och stöttade mig men kunde även utmana mig och få mig att vidga perspektiv kring jobbsökarprocessen.  

Ett annat stöd från Trygghetsstiftelsen som Marlene Boman uppskattade var möjligheten att ta del av utbudet av de digitala Diploma-utbildningarna.  

– Det var en riktigt guldgruva att ösa ur. Jag tror att det fanns över 400 utbildningar av olika längd och karaktär.  

Ville fortsätta jobba statligt

Samhällsintresset gjorde att Marlene gärna ville fortsätta att jobba statligt. Tillsammans med sin coach började hon därför spåna på potentiella framtida arbetsplatser.  

–  Vi riktade in oss på de myndigheter som växer och som vi visste hade behov av en ökad personalstyrka. Där kom ju Kriminalvården, som Frivården tillhör, upp väldigt tidigt. 

Att enbart säga att Kriminalvården växer är nästan en underdrift. Myndigheten, som ansvarar för landets häkten, anstalter, frivård och den nationella transportenheten är den tredje största statliga arbetsgivaren i Sverige. Myndigheten står inför en historisk expansion och växer så det knakar. Inom tio år är planen att antalet anstalts- och häktesplatser ska trefaldigats och personalstyrkan dubblas. Förutom kriminalvårdare ska medarbetare från över 70 olika yrkeskategorier rekryteras. 

Allt detta och chansen att få utvecklas i sin yrkesroll, kombinerat med samhällsnyttan gjorde att Kriminalvården blev en lockande arbetsplats för Marlene.  

Idag arbetar hon som programledare på en av landets 46 anstalter. I praktiken innebär det att hon leder KBT-baserade behandlingsprogram för Kriminalvårdens klienter med syfte att minska risken för att de ska återfalla i brott.   

– Jag tror på att alla människor har förmågan att förändra sina liv om man har viljan till det. Det är rätt häftigt att få vara med om och det känns bra att få en möjlighet att göra skillnad för klienterna och i förlängningen, för samhällsnyttan, säger Marlene och fortsätter.  

 – Jobbet på Kriminalvården knyter an till mycket av det jag gjort i mina tidigare arbeten, att få hjälpa personer att växa och komma vidare i livet på ett bättre sätt.  Det är väldigt givande.  

– Min nuvarande roll knyter an till mycket av det jag gjort i mina tidigare arbeten, att få hjälpa personer att växa och komma vidare i livet på ett bättre sätt.  Den möjligheteten finns ju verkligen inom Kriminalvården.     

Vilka råd skulle hon ge om hon kunde prata med sig själv i början av jobbsökarprocessen?  

– Att tro den egna förmågan. Att ständigt vara aktiv och söka nya vägar. Jag tror att många har en uppfattning om att åldern skulle vara en nackdel. Men det har jag aldrig upplevt, snarare tvärt om! Jag har ju aldrig tidigare haft så mycket kunskaper och erfarenheter som jag har nu. Väldigt många arbetsgivare ser värdet av det idag. 

Foto: Olle Melkerhed