Samuel fick jobbet via Rekryteringsservice

Samuel Sällhärd hade jobbat som boendeansvarig på Migrationsverket i Sundsvall i två år när han blev uppsagd på grund av arbetsbrist och därmed anmäld till Trygghetsstiftelsen.

Migrationsverket erbjöd honom jobb på annan ort, men Samuel ville inte flytta. Han kommer från Sundsvall och hade flyttat tillbaka dit från Jönköping när han fick tjänsten på Migrationsverket. 

Samuel fick fyra månaders uppsägningstid och den inföll i samtidigt som han skulle påbörja sin föräldraledighet. Det var många som blev uppsagda samtidigt och Trygghetsstiftelsens rådgivare kom till arbetsplatsen och informerade om det stöd som han och hans kollegor kunde få. Stiftelsen genomförde också seminarier på plats i Sundsvall något som Samuel dock inte tog del av på grund av föräldraledigheten. Däremot träffade han en jobbcoach som han pratade med om hur han skulle gå tillväga när han sökte nytt jobb.
- Det var givande trots att jag var självgående, berättar Samuel. Min coach tipsade om jobb och sa att jag skulle skicka intresseanmälningar och inte bara söka jobb på annons. Det gav lite resultat, men inte några erbjudanden om jobb.

Olika sätt att söka jobb

Jobbcoachen berättade om olika strategier, antingen kunde Samuel skicka mängder med opersonliga ansökningar eller skicka personliga ansökningar dit han ville jobba.
- Jag valde den personliga vägen, säger Samuel. Jobbcoachen var bra, men Rekryteringservice gav mig jobbet.
Samuel hade fått höra om Trygghetsstiftelsens rekryteringsservice och anmälde sig dit på Mina sidor kund. Han la upp sin cv och skrev en kort beskrivning om sig själv.
Polisen i Sundsvall hade stort behov av att rekrytera och de var i kontakt med Rekryteringservice som vidareförmedlade kontaktuppgifter till personal som blivit uppsagda från Migrationsverket i Sundsvall, bland annat Samuel. Om en statlig arbetsgivare väljer att anställa någon som är kund hos Trygghetsstiftelsen har de möjlighet avstå från att utlysa tjänsten i andra kanaler. Det kan spara både tid och pengar för myndigheten och samtidigt är det en möjlighet för stiftelsens kunder att hitta jobb som inte syns på den öppna marknaden.
- Det var som en otrolig förmån, vi var fyra från Migrationsverket och vi anställdes allihop.
När Samuel muntligen tackade ja till tjänsten fick han ett löneförslag och sedan gjorde Polisen en säkerhetsprövning, något som de gör på alla som ska anställas. Den tog närmare en och en halv månad och när det var klart fick Samuel ett anställningsbeslut och datum när han kunde börja jobba. Nu jobbar han som anmälningsmottagare och tar emot polisanmälningar av dem som besöker polisstationen i Sundsvall.

Staten är en trygg arbetsgivare

Samuel trivs bra med att jobba statligt och tycker att staten är en trygg arbetsgivare. Det finns många olika tjänster inom Polisen och det går att byta tjänst internt även om han vill vara kvar på den här rollen i några år. Han trivdes bra även på Migrationsverket och hade gärna stannat kvar där om han inte blivit uppsagd.
På frågan om han vill göra ett medskick till andra som får stöd av stiftelsen säger han att de inte ska ha panik.
- Ta det lugnt, utnyttja uppsägningstiden, stressa inte upp dig för mycket och anmäl dig till Rekryteringsservice. Det ger en mycket bättre chans att hitta jobb snabbt, säger Samuel som låter nöjd.

Catharina Eriksen